Eveniment

În clubul ţărilor europene cu inflaţie negativă în iunie

În clubul ţărilor europene cu inflaţie negativă în...

Autor: Iulian Anghel

17.07.2015, 00:04 189

România a avut în iunie a treia cea mai pronunţată rată a inflaţiei (anuală) negativă din UE, ţările din sud şi est înregistrând mai ales astfel de rate, potrivit datelor publicate ieri de Eurostat, oficiul european de statistică.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 0,2% în iunie, faţă de 0,3% în mai, în vreme ce în UE ea a scăzut de la 0,3% în mai la 0,1% în iunie. Opt ţări au avut în iunie inflaţie anuală negativă şi două inflaţie zero. Cea mai scăzută inflaţie au avut-o Cipru (- 2,1%), Grecia (- 1,1%) şi România (- 0,9%), iar cea mai ridicată Malta (1,1%), Austria (1,0%) şi Cehia (0,9%).

În România, reducerea TVA la alimente a dat un nou impuls scăderii inflaţiei, în vreme ce în Europa lansarea programului de relaxare cantitativă de peste 1.000 mld. euro a creat încrederea că economiile statelor nu vor apuca pe panta deflaţiei.

Potrivit datelor INS de săptămâna trecută, preţurile de consum au scăzut în iunie cu 3% faţă de mai. Situaţia a fost anticiptă de economişti pe fondul reducerii TVA la alimente, băuturi nealcoolice şi servicii de alimentaţie publică de la 24 la 9%.

Alimentele s-au ieftinit cu 8,2%, pe când mărfurile nealimentare au fost mai scumpe în iunie cu 0,1%, iar serviciile cu 0,2%.

BNR, a cărei sarcină este ţintirea inflaţiei, spune că nu putem vorbi de o „deflaţie”, pentru că preţurile vor reîncepe să crească odată trecut efectului reducerii TVA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO