Eveniment

În culisele Eurovision: Cum se pregăteşte un show de 25 de milioane de euro cu 200 de milioane de spectatori. VIDEO şi Galerie FOTO

Autor: Roxana Petrescu

24.05.2015, 12:45 845

Ajuns la cea de-a 60-a ediţie, Eurovision a intrat aseară în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv concurs de muzică televizat. Oraşul gazdă din 2015 a fost Viena după ce anul trecut travestitul Conchita Wurst a câştigat competiţia, devenind un fenomen la nivel global. Ediţia de anul acesta a fost specială şi datorita faptului ca printre ţările participante s-a numărat şi Australia, stat în care Eurovision se bucură de o popularitate impresionantă pe fondul promovarii spectacolului. 

"De un an ne pregatim totul iar acum doua saptamani nu ne venea sa credem ca am ajuns aici. Deja am avut 85 de conferinte de presa. Vor veni 1.760 de jurnalisti din 60 de tari", ne spune unul dintre sutele de voluntari care au ajutat la organizarea concursului. 

In total, concursul a venit cu o nota de plata de 25 de milioane de euro, mai bine de 200 de milioane de telespectatori privind finala de aseara. Alaturi de ei, au fost si circa 16.000 de oameni in Stadthalle, uriasa arena in care s-a desfasurat concursul. 

"In 20 de minute am vandut toate biletele", ne mai spune voluntarul, pretul unui bilet depasind si suma de 1.000 de euro pentru un loc in lojele VIP.

Cu cateva ore inainte de inceperea concursului, strazile bine udate de ploaia infernala care s-a abatut asupra Vienei erau pline de oameni. Multi purtau steagul Suediei, multi tipau numele Australiei, unii erau tatuati, aveau bocanci in picioare si cercei in nas, dar purtau aripioare de fluturasi pe spate, altii aveau costume sclipitoare. Erau barbati care purtau tocuri ametitoare, peruci extravagante, copii cu parintii de mana. In fine, o lume pestrita si galagioasa se crea incet incet in jurul Stadthalle, toata reunita sub sloganul concursului de anul acesta, Building Bridges (Construim poduri - n.red.). 
Organizarea a fost perfecta.

Melodiile care s-au bucurat de cea mai puternica sustinere a publicului din sala au fost cele ale Suediei, Rusiei, Italiei, Israelului, Australiei si Letoniei. Sau cel putin asa mi s-a parut mie. Romania nu s-a numarat printre preferate pentru ca a ales din nou o reteta cuminte, un cantec de dragoste, care se duce la fel ca iubirile care nu rezista nici macar o zi, insotita de o prezenta scenica aproape la fel de trecatoare. Pacat de vocea lui Calin Goia.

In ciuda faptului ca multi pariau pe Irael si pe Australia, tarile nu au reusit sa se apropie de podium. Votul a fost unul extrem de strans. Aproape simteai tensiunea in sala, mai ales dupa ce distanta dintre Rusia si Suedia se adancise simtitor dupa votul acordat de primele 15 tari. La un moment dat, mai toata lumea din sala a inceput sa strige "Suedia, Suedia", cand decalajul fata de Rusia parea imposibil de recuperat. Desi a fost un concurs organizat sub sloganul Building Bridges, se pare ca, mai ales in sala, "materialul de constructie" emotional nu mai ajungea pana in Rusia. O buna parte din suparare venea si din faptul ca din nou s-a vazut ca sistemul de votare nu este cel mai bun, oamenii continuand sa-si aleaga vecinii, aliatii strategici, partenerii istorici sau locurile de munca, nu neaparat cantecele.

Germania de exemplu a acordat 12 puncte Rusiei si aici in niciun caz nu se pune problema de apropierea geografica. Obiectiv vorbind, ambele cantece au fost bune, doar ca cel al Suediei a fost mai bun si pana la urma a si castigat. Astfel, Suedia va fi anul viitor va fi gazda celei de-a 61-a editii a Eurovisionului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO