Eveniment

In economia subterana se invart 46 mld. euro, o treime din PIB

In economia subterana se invart 46 mld. euro, o treime din PIB
24.09.2009, 19:10 80

Romania ocupa pozitia a patra in Uniunea Europeana in functie dedimensiunea economiei subterane raportata la Produsul Intern Brut(PIB) ca urmare a gradului scazut de utilizare a platilorelectronice, arata un studiu al companiei de consultanta A.T.Kearney. In 2008, in economia nefiscalizata au fost rulate 46 mld.euro, ceea ce inseamna o treime din PIB.

Printre sectoarele puternic nefiscalizate se numara retailul,constructiile, agricultura, dar si sectorul manufacturier. Intre22% si 42% din ce se produce in aceste sectoare ramane in economiasubterana. In aceste conditii, bugetul de stat a pierdut anultrecut circa 7 mld. euro din cauza economiei subterane, ca urmare aneincasarii de taxe si impozite, spun analistii A.T. Kearney.

Studiul releva, de asemenea, o corelatie stransa intredimensiunea economiei subterane si numarul platilor electronice. Cucat intr-o tara numarul platilor electronice este mai mic, cu atateconomia nefiscalizata tinde sa creasca pentru ca nu exista nicioparghie care sa controleze modul in care circula banii.

"Exista o corelare puternica intre utilizarea platilorelectronice intr-o tara si economia subterana. Tarile cu grad inaltde utilizare a platilor electronice, precum Marea Britanie siOlanda, au economii subterane de dimensiuni mai reduse fata detarile in care gradul de utilizare a platilor electronice este laun nivel minim - precum Bulgaria si Romania", potrivit A.T.Kearney.

In Romania, valoarea platilor cu cardul este de circa zece orimai mica decat valoarea retragerilor de numerar de la bancomat. Intrimestrul doi, platile cu cardul la comercianti au totalizat 592mil. euro, in timp ce de la ATM-uri au fost retrase 5,9 mld. euro,potrivit datelor BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO