Eveniment

In timp ce Occidentul se urbanizeaza, la noi populatia se muta inapoi la sate

In timp ce Occidentul se urbanizeaza, la noi populatia se muta inapoi la sate
13.08.2009, 00:00 300

Tot mai multi romani decid sa se mute de la oras la sat din cauza „aglomeratiei, prafului si a zgomotului", dar si pentru viata mai ieftina de la tara, in conditiile in care tendinta la nivel mondial este de urbanizare, cele mai avansate fiind statele nordice din UE, cu un procent de urbanizare de peste 70-80%.

Aproximativ 2% dintre persoanele din mediul urban, echivalentul a 200.000 de persoane, s-au mutat in ultimul an la tara, procent similar cu cel al orasenilor care intentioneaza sa se stabileasca intr-o zona rurala in urmatorul an, potrivit unui studiu al companiei GfK Romania, specializata in cercetare de piata.

Terenul mai ieftin, cheltuielile mai mici de intretinere si linistea de la tara sunt principalele motive care ii determina pe romani sa se mute din aglomeratiile urbane in zone rurale. In Romania, procentul de urbanizare este de circa 55%, circa 11,9 locuitori locuind in orase si municipii.

„Mutarea intr-o zona rurala este o varianta luata in considerare de 2% dintre persoanele de peste 15 ani din mediul urban, acestea declarand ca in urmatorul an intentioneaza sa se stabileasca la tara. Un procent asemanator este reprezentat de cei care si-au schimbat deja domiciliul in ultimele 12 luni, mutandu-se de la oras la sat", se arata in studiul GfK.

Statisticile oficiale din ultimii ani arata ca Romania a inregistrat o anomalie a cursului de migratie, dominanta fiind mutarea de la oras la sat, in conditiile in care Romania se caracterizeaza deja printr-un grad redus de urbanizare in comparatie cu statele din Europa.

„Nu mai suportam zgomotul vecinilor"

„Locuiesc de peste un an de zile la Snagov si nu m-as intoarce inapoi in Bucuresti. Aglomeratia, praful si zgomotul din Bucuresti m-au determinat sa ma mut la tara. Si nu doar zgomotul din oras, ci si zgomotul produs de vecini, pentru ca locuiam in cartierul Tei, m-au convins sa aleg aceasta varianta. In fiecare weekend tiganii faceau o nunta pe strazi", spune Mihai, jurnalist, care locuieste din februarie 2008 intr-o casa langa Snagov.

De aceeasi parere este si Teodor, profesor din Bucuresti, care isi construieste o casa la tara unde sa se mute cand va iesi la pensie.

„Am cautat un teren cat mai departe de Bucuresti, undeva aproape de Buzau, intr-un sat izolat cu doar 1.600 de locuitori. Acolo este mult mai ieftin si mai sanatos de trait si prefer sa ma mut acolo unde as putea sa-mi mentin existenta lucrand pamantul decat sa stau la oras."

Tendinta de mutare la tara s-a resimtit puternic in primul semestru, unde tot mai multe locuinte au fost construite in mediul rural. Anual se construiesc peste 34.000 de locuinte in mediul rural, echivalentul a aproximativ 1-1,5 mld. euro, mai multe decat in mediul urban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO