Eveniment

„În Vaslui şi Botoşani este posibil să nu găseşti job, dar în Bucureşti, Cluj sau Timişoara doar cine nu vrea nu munceşte“

„În Vaslui şi Botoşani este posibil să nu găseşti...

Autor: Corina Mirea

31.07.2014, 00:03 1423

Studenţii şi proaspăt absolvenţii care vor să se angajeze pentru prima dată nu ştiu să îşi vândă competenţele în faţa recruiterilor pentru că, în şcoală, nimeni nu le spune la ce altceva în afară de teorie sunt buni.

Prin urmare, criterii pe care angajatorii le folosesc pentru a decide cine primeşte un job sau nu, cum ar fi capacitatea de a lucra în echipă, rămân o enigmă atât pentru angajator, dar şi pentru candidaţi, este de părere Cristian Seidler, business unit recruiter al Wyser, departamentul de recrutare pentru poziţii de middle şi top management al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară Gi Group România. Astfel, apar tot mai multe situaţii în care, pe de-o parte, tinerii spun că nu sunt locuri de muncă vacante pe piaţă, iar pe de altă parte, angajatorii susţin că nu are cine să le ocupe joburile scoase la concurs.

„Cine spune că s-ar angaja acum, dar nu găseşte loc de muncă în oraşe precum Bucureşti, Timişoara, Cluj sau Sibiu, i-aş invita pe la noi la sediu pentru că avem foarte multe joburi disponibile. Dar vorbim aici despre o diferenţă majoră între a te angaja, a avea un job şi a avea locul de muncă ideal. Sigur, lucrurile stau diferit în zone precum Vaslui sau Botoşani, dar în oraşele mari cred că cine vrea să îşi găsească cu adevărat un job reuşeşte“ spune Cristian Seidler. În luna martie a acestui an, rata şomajului din judeţul Botoşani era de 4,4%, sub media naţională de 5,1%, dar semnificativ mai ridicată decât rata şomajului înregistrată în Cluj (3,1%), Bucureşti (2,1%) sau Timişoara (1,6%). În acelaşi timp, în Vaslui şomajul era de 11%, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Seidler mai precizează că marea problemă a tinerilor este că, în lipsa unor servicii de consiliere în carieră oferite în şcoli, ei nu au idee ce ştiu odată ieşiţi de pe băncile facultăţilor şi nici ce îşi doresc să facă pe plan profesional.

Pe lângă faptul că nu ştiu să se „vândă“ la un interviu de angajare, el consideră că mulţi tineri au şi standarde prea înalte pentru nivelul lor de pregătire.

Dacă în industria IT, proaspăt absolvenţii pot să ceară şi 500- 600 de euro de la primul job fără ca angajatorul să opună rezistenţă pentru că, într-adevăr, există un deficit de oameni în domeniu, în alte sectoare, unde numărul de absolvenţi este mai mare decât cel pe care îl poate absorbi piaţa, tinerii ar trebui să fie mai realişti.

Cristian Seidler a fost prezent astăzi la evenimentul de lansare a unui proiect derulat cu fonduri europene de Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE), care are ca obiectiv consilierea şi instruirea a 5.000 de studenţi din România pentru a se integra mai uşor pe piaţa muncii. În cadrul proiectului, ASE mai colaborează cu Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu, Universitatea din Oradea, Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu-Jiu şi Gi Group România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO