Eveniment

Încă este criză. Guvernul vrea ca directorii companiilor de stat să ţină minte asta. Vor mai veni managerii privaţi?

Încă este criză. Guvernul vrea ca directorii companiilor de stat să ţină minte asta. Vor mai veni managerii privaţi?
04.01.2012, 19:08 581

Guvernul a decis să prelungească şi pentru acest an perioada de plafonare a indemnizaţiilor acordate directorilor din companiile de stat la nivelul remuneraţiei unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Prelungirea a fost decisă printr-un memorandum aprobat în ultima şedinţă de guvern de anul trecut, a spus Muntean.

Aceasta a mai arătat că problema indemnizaţiilor a fost reglată şi prin ordonanţa de urgenţă 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, aprobată la finele anului trecut.

Într-un comunicat transmis de Guvern se arată că Executivul a decis menţinerea, până la expirarea contractelor de management şi numirea unor manageri privaţi, a indemnizaţiilor directorilor şi reprezentanţilor statului în consiliile de administraţie ale companiilor naţionale, societăţilor naţionale, societăţilor comerciale cu capital majoritar sau integral de stat ori deţinut de unităţi administrativ-teritoriale, precum şi regiilor autonome înfiinţate de stat sau unităţi administrativ-teritoriale, la nivelul celor din anul 2011.

"În perioada cuprinsă între data expirării contractului de mandat şi data numirii organelor de conducere conform OU 109/2011, directorul general şi reprezentanţii statului în organele de conducere ale întreprinderilor publice vor primi indemnizaţii la nivelul celor din 2011. Operatorii economici care în cursul anului 2012 vor avea selectate echipe de management privat vor putea rectifica bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate, în vederea asigurării drepturilor prevăzute în contractele de mandate încheiate", se arată în comunicat.

Menţinerea acestor indemnizaţii la nivelul celor din anul 2011 are ca temei legal OU 109/2011 (OUG 109/2011), măsurile fiind preluate şi în memorandumul privind elaborarea bugetelor de venituri şi cheltuieli pe anul 2012 ale operatorilor economici cu capital sau patrimoniu integral ori majoritar de stat, inclusiv ale filialelor acestora, aprobat în şedinţa de guvern din 27 decembrie 2011, mai arată Guvernul.

În 2009, Guvernul a hotărât ca indemnizaţiile membrilor Consiliilor de Administraţie din companiile de stat şi regiile autonome să fie reduse drastic, la un nivel de 1% din salariul directorilor acestor societăţi.

În acelaşi timp, salariile directorilor de companii de stat au fost diminuate la nivelul indemnizaţiei unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei.

Ulterior, Guvernul a decis că această plafonare va fi menţinută pe întregul an 2010.

La începutul anului trecut, plafonarea indemnizaţiilor a fost prelungită şi pentru 2011, tot printr-un memorandum.

În acelaşi timp, la sfârşitul anului trecut, Guvernul a avizat cadrul legal care permite angajarea de manageri privaţi în companii de stat, stabilind totodată ca nivelul remuneraţiei acestora să nu fie stabilit prin lege, ci prin negociere între acţionarii companiei respective şi persoana selectată pentru postul de manager.

Conform ordonanţei, componenţa consiliului de administraţie ori, după caz, a consiliului de supraveghere şi directoratului, precum şi remuneraţia administratorilor/membrilor consiliului de supraveghere şi a directorilor/membrilor directoratului rămân supuse legislaţiei în vigoare la data constituirii consiliului sau numirii administratorilor/directorilor ori a membrilor consiliului de supraveghere şi directoratului, până la data desemnării membrilor noilor organe de administrare/conducere.

Contractul de mandat este încheiat între operatorul economic, reprezentat de consiliul de administraţie, şi directorul general/directorul operatorului economic, care are ca obiect îndeplinirea unor obiective şi criterii de performanţă aprobate de acţionari.

În contractul de mandat sunt prevăzute criterii de performanţă specifice şi obiective cuantificate privind reducerea creanţelor, a plăţilor restante, pierderilor şi cheltuielilor, precum şi creşterea productivităţii muncii.

Ordonanţa de urgenţă privind guvernanţa corporatistă, lansată în dezbatere publică din luna octombrie, include posibilitatea opţiunii între sistemul monist şi sistemul dualist de administrare, reguli privind componenţa consiliului de administraţie/consiliului de supraveghere şi a conducerii executive a societăţilor comerciale (număr de administratori neexecutivi, comitete consultative în cadrul consiliului de administraţie/de supraveghere), prevederi pentru protecţia acţionarilor minoritari (dreptul de a completa ordinea de zi a şedinţelor adunării generale a acţionarilor, dreptul acţionarilor la informare, convocarea adunării generale la cererea acţionarilor minoritari).

Societăţile pe acţiuni, inclusiv cele la care statul deţine portofolii majoritare sau integrale, sunt supuse acestei reglementări revizuite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO