Eveniment

Încă un program „prima“: După Prima casă, Prima maşină şi Prima firmă urmează Primul utilaj

Încă un program „prima“: După Prima casă, Prima...

Autor: Iulian Anghel

24.02.2016, 00:04 900

Ministrul finanţelor Anca Dragu anunţă că este de acord cu propunerea Ministerului Agriculturii pentru introducerea programului „Primul utilaj agricol”. Potrivit ministrului, fermierii care se asociază pot primi garanţii de la stat – aşa prevede un proiect în lucru la Finanţe şi Agricultură - între 40 şi 60% din valoarea unui utilaj agricol, nu doar a unui tractor cum prevedea un proiect vechi, ci a oricărui utilaj.

„Programul se adresează celor care deţin exploataţii agricole, persoane fizice sau juridice, şi care intenţionează să se asocieze. Statul va acorda garanţii de 40 - 60% din preţul bunului”, a afirmat ieri Dragu, la conferinţa “Agricultură competitivă în 2016: finanţare şi tehnologii”, organizată de revista Capital. Potrivit ministrului, agricultura trebuie sprijinită pentru că are o pondere în PIB peste cea din UE, dar eficienţa ei este net inferioară.

România este ţara din UE cu cea mai mare populaţie ocupată în agricultură (25%), la diferenţă imensă faţă de următoarele clasate, Grecia (13%) şi Polonia (11%). Ponderea agriculturii în PIB a scăzut ca urmare a avansului altor ramuri. Randamentul agriculturii româneşti rămâne însă la jumătate faţă de cel al  agriculturii Franţei, de pildă, cel mai solid jucător din UE în această piaţă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO