Eveniment

Încep discuţiile pe cifre: FMI a început o misiune în România pentru a analiza situaţia economică şi proiectul de buget pentru 2019

Jaewoo Lee, şeful misiunii FMI în România, va rămâne o săptămână la Bucureşti

Jaewoo Lee, şeful misiunii FMI în România, va rămâne o săptămână la Bucureşti

Autor: Iulian Anghel

07.11.2018, 00:05 264
O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de Jaewoo Lee, şeful misiunii Fondului în România, se află, de ieri până lunea viitoare, la Bucureşti, perioadă în care echipa sa va analiza evoluţiile economice şi financiare, va actualiza prognoza macroeconomică şi va discuta cu guvernul proiectul bugetului pentru 2019. Potrivit unul anunţ al FMI, vizita pregăteşte şi misiunea de la începutul anului viitor privind consultările asupra Articolului IV din statutul Fondului.

Ultimul acord cu FMI s-a încheiat în septembrie 2015, iar guvernele care s-au succedat au anunţat, periodic, că nu va mai exista un nou acord de împrumut după cel semnat în 2009, când, în pragul gravei crize economice, România a împrumtat cea mai mare sumă din istoria ei, aproape 20 mld. euro (13 mld. euro de la FMI, cinci mld. euro de la UE şi două mld. euro de la Banca Mondială). Dar, ca membru al FMI, România este evaluată periodic în baza articolului IV din statutul Fondului care prevede o supraveghere obligatorie, în ciuda nervilor pe care obiecţiile FMI şi recomandările pe care le face le provoacă în politicile interne.

„Echipa FMI va discuta evoluţia economiei şi a sectorului financiar, va actualiza previziunile macroeconomice şi va discuta planurile privind bugetul pe 2019. Vizita va pregăti şi misiunea  de consultare pe Articolul IV de la începutul anului viitor”, a anunţat Alejandro Hajdenberg, reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria. Ultima vizită de consultare s-a petrecut în iunie 2018.

Recent, FMI şi-a redus prognoza de creştere economică pentru România de la 5,1% la 4%, ceea ce a provocat nemulţumire la Bucureşti unde guvernul mizează, în continuare, pe o creştere economică de 5,5%

"Economia României a înregistrat o creştere solidă de 6,9% în 2017 ca urmare a stimulentelor fiscale şi a cererii externe puternice. Creşterea ar urma să încetinească până la 4% în 2018 şi la 3,4% în 2019 (cu 1,1%, respectiv 0,1% sub estimările din aprilie 2018), pe măsură ce stimulentele se vor tempera", arată ultimul raport al Fondului, din octombrie.

O altă preocupare a FMI este nivelul deficitului bugetar pe care guvernul crede că-l poate păstra la sub 3% din PIB, nivel în care FMI nu mai crede însă. În primele nouă luni din an, deficitul bugetar a ajuns la 1,77% din PIB.

„Pentru anul acesta estimăm un deficit bugetar de 3,6% din PIB. Încă analizăm ultimele cifre ale rectificării bugetare (prima rectificare bugetară - n.red.), dar suntem preocupaţi că ţinta de 3% va fi ratată”, a spus recent Alejandro Hajdenberg, reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria.

Astfel de revizuiri provoacă, periodic, furie la Bucureşti şi, adevărul este că, de multe ori, analizele FMI au eşuat.

În anii din urmă, administraţia română i-a criticat pe reprezentanţii FMI pentru previziunile pesimiste, iar şeful PSD Liviu Dragnea a ameninţat chiar că rupe relaţiile României cu Fondul, dar acest lucru s-ar putea întâmpla doar dacă România părăseşte organizaţia (având în vedere articolul IV amintit, din statutul instituţiei (lucru cu totul improbabil.

În septembrie, ministrul finanţelor Eugen Teodorovici a susţinut că execuţiile bugetare au arătat că estimările instituţiilor străine nu au fost corecte, valorile anticipate de Executiv fiind cele valabile: „O să am o discuţie cu reprezentanţii FMI de la Bucureşti pentru că aceste informaţii trebuie să fie foarte bine fundamentate. Execuţiile bugetare au arătat că lucrurile au stat aşa cum am estimat noi”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO