Eveniment

Incheiem acord cu FMI, dar ce garantii exista ca bancile nu ies cu banii din tara?

Incheiem acord cu FMI, dar ce garantii exista ca bancile nu ies cu banii din tara?
22.03.2009, 19:04 38

BNR ar putea reduce cu pana la 10 puncte procentuale rezervele minime obligatorii (RMO) in valuta pe care bancile sunt obligate sa le constituie din resursele atrase, pentru incurajarea creditarii, insa mai intai le va cere bancherilor garantii ferme ca banii raman in tara, afirma surse guvernamentale.
Premierul Emil Boc a confirmat ieri ca doua treimi din imprumutul extern (estimat la 19 mld. euro conform mai multor surse) negociat cu FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala, BEI si BERD vor merge la BNR pentru a permite reducerea rezervelor.
Autoritatile vor incerca sa puna insa conditii.
"Evident ca inainte vom avea o discutie serioasa, atat Guvernul, cat si presedintele, cat si Banca Nationala, cu bancile-mama care au filiale in Romania, pentru ca acesti bani sa ramana in tara, pe de-o parte, iar pe de alta parte liniile de finantare sa fie mentinute in continuare", a spus Boc.
O astfel de discutie a avut loc la sfarsitul saptamanii intre bancherii locali si oficiali ai BNR. Astazi, presedintele Traian Basescu face o vizita la Viena, invitandu-l in delegatie si pe guvernatorul BNR Mugur Isarescu, prilej cu care va fi abordat acelasi subiect, dar si altele legate de atenuarea efectelor crizei in Romania avand in vedere ca acolo sunt localizate unele dintre cele mai mari grupuri bancare si companii prezente in Romania.
Joi, tot la Viena, misiunea FMI care negociaza acordul cu Romania a invitat bancile-mama ale primilor zece jucatori de pe piata pentru a incheia o intelegere prin care bancherii sa fie obligati sa injecteze in credite banii eliberati din RMO. La discutii participa si sefi ai bancilor din Romania.
Surse oficiale spun ca FMI cere "mai mult decat un gentlemen's agreement", desi este greu de stabilit angajamente ferme de tip contractual avand in vedere incertitudinile de pe piata. La randul lor, bancherii se asteapta ca BNR sa se angajeze ca va continua procesul de relaxare a reglementarilor, iar Guvernul ca nu va mai pune presiune pe lichiditatile de pe piata monetara, va stimula investitiile si va lua masuri anti-somaj, cu alte cuvinte va adopta un adevarat pachet anti-criza.
Pana la inchiderea editiei reprezentantii Erste Group, actionarul majoritar al BCR, nu au putut confirma participarea. Surse bancare mentioneaza ca Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, ar urma sa participe cu statut de observator, fara a putea angaja in vreun fel banca.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO