Eveniment

Incotro va merge euro dupa alegeri. Se repeta scenariul de la sfarsitul lui 2008?

Incotro va merge euro dupa alegeri. Se repeta scenariul de la sfarsitul lui 2008?
01.12.2009, 23:30 41

Parerile economistilor privitoare la evolutia leului in raportcu moneda unica europeana sunt impartite, dar acestia apreciaza camentinerea stabilitatii cursului depinde cel mai mult de politicilepromovate de guvernul care va fi instalat dupa alegeri.

"Important este viitorul guvern si masurile promovate de acestasi mai putin alegerile. Daca vom avea un guvern care sa adopte catmai repede bugetul pe 2010 si sa implementeze masurile convenite cuFMI, cursul ar trebui sa revina in banda 4,2-4,3 lei/euro", noteazaLucian Anghel, economistul-sef al BCR.

In ultimele saptamani, euro a oscilat in jurul a 4,25 - 4,29 leipentru un euro pe fondul mentinerii crizei politice, dupa ce lajumatatea lunii octombrie depasise din nou pragul de 4,3 lei/euro.In ultima sedinta, cea de luni, leul a avansat cu 0,7 bani in fatamonedei unice dupa ce pe parcursul saptamanii trecute s-a depreciattreptat.

Lucian Anghel spune chiar ca in situatia in care noul guvern isiva relua cat mai repede activitatea si transa pe care FondulMonetar International (FMI) a amanat-o pana dupa rezolvarea crizeipolitice va fi eliberata exista posibilitatea sa asistam la ousoara presiune de apreciere a leului.

La inceputul lunii noiembrie, FMI a amanat cea de-a treiatransa, de circa 1,5 mld. euro, prevazuta pentru finalul acestui andupa ce guvernul a fost demis ca urmare a unui vot de neincredereacordat de Parlament. Si Comisia Europeana a amanat ultima transaprogramata pentru anul acesta din imprumutul acordat Romaniei, decirca 1 mld. euro. Estimarile privind finantarea necesara pentruacoperirea deficitului bugetar merg pana la 4 mld. euro, bani carein aceste conditii nu pot fi obtinuti decat de pe piata bancarainterna, dar la costuri mult mai mari.

Saptamana trecuta, Ministerul de Finante a atras de pe piatainterbancara 1,4 ml. euro prin vanzarea de titluri de stat invaluta cu scadenta la un an.

Dupa primele zece luni deficitul bugetar a ajuns la 5,1% dinPIB. Proiectia convenita de Guvern cu FMI pentru anul acesta estede 7,3% din PIB.

La sfarsitul lui 2008, cursul de schimb a explodat pe fondulunui val de depreciere a monedelor din Europa Centrala si de Est siin conditiile in care deficitul bugetar a accelerat in ultima lunaa anului de la 2,9% la 4,9% din PIB. Tendinta de depreciere aleului a inceput imediat dupa alegerile parlamentare de lasfarsitul lunii noiembrie, cand euro a depasit pragul de 3,8 leifara a mai reveni sub acest nivel. In 2008, cursul mediu al euro afost de 3,68 lei.

Politica fiscala e importanta, nu neaparatalegerile

Economistii spun insa ca deprecierea leului de la sfarsitulanului trecut a avut foarte putin in comun cu alegerileparlamentare, fiind influentata decisiv de pierderea echilibruluifiscal. "Deprecierea de anul trecut a leului nu trebuie legataneaparat de alegeri, ci de scaparea de sub control a politiciifiscale care a luat prin surprindere piata", a declarat NicolaieChidesciuc, economistul-sef al ING Bank. El apreciaza ca in acestmoment situatia este putin diferita, in sensul ca avem un acord cuFMI care ne ofera un anumit grad de protectie.

Totusi, economistul-sef al ING spune ca riscurile uneideprecieri semnificative a leului continua sa existe. "Bineintelesca exista riscuri dupa alegeri pentru ca situatia economica nu estedeloc favorabila si trebuie implementate masuri nepopulare",apreciaza el. La sfarsitul primului trimestru din 2009 ING Bankestimeaza un curs de schimb de 4,6 lei pentru un euro.

Scenariul deprecierii leului dupa alegerile parlamentare sauprezidentiale a fost pus in practica si dupa alegerile din 2000,cand moneda unica s-a apreciat cu 15% in fata leului in doar doualuni. Dupa alegerile din 2004 s-a inregistrat insa o usoaratendinta de apreciere a leului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO