Eveniment

Încrederea analiştilor financiari în economie rămâne solidă şi creşte pentru a treia lună consecutiv

Încrederea analiştilor financiari în economie rămâne...

Autor: Iulian Anghel

25.11.2015, 00:06 415
Potrivit CFA România, „indicele de încredere macroeconomică“ a crescut în baza „indicelui de anticipaţie“ care a avansat în octombrie la 69,7 puncte faţă de 63,5 puncte în septembrie, în vreme ce „indicele condiţi­ilor curente“ a fost şi în octombrie, ca şi în septembrie, la 67,5 puncte - ceea ce înseamnă că, la acest moment, încrederea în eco­nomie se men­ţine constan­tă, dar creşte încrederea în evoluţia acesteia de peste un an.

Indicele de încredere macroeconomică - un sondaj lunar efectuat în rândul analiştii financiari de la CFA România - este compus din „indicele condiţi­ilor curente“ şi „indicele de anticipare“, acesta din urmă reflectând încrederea repondenţilor în perspectivele economice de peste un an. Indicele are valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină).

Cea mai mare valoare a indicelului de încredere a fost consemnată în ultimul an (octombrie 2014 – octombrie 2015) în luna mai, lună pre­mer­­gă­toa­re reducerii TVA la alimente. Cum sondajul CFA este efectu­at în ultima săp­tă­mână a fiecărei luni, rezultatele din octombrie nu înglobează temeri legate de scurta criză politică rezultată din demisia cabinetului Ponta, la 4 noiembrie sau aşteptările de la noul guvern condus de Dacian Cioloş.

Economia a trecut însă cu bine scurtul şoc politic, pieţele au rămas stabile, iar cursul nu a înregistrat devieri remarcabile. Iar rezultatele bune înregistrate anul trecut şi în acest an, faptul că deficitele sunt sub control, iar economia creşte au alimentat optimismul analiştilor financiari sau economici, de-a lungul ultimului an.

Proiectul de buget pentru 2016 realizat de fostul guvern – rămâne de văzut în ce măsură actualul guvern îşi asu­mă cifrele – prevede o creştere economică pentru 2016 de 4,1%.

Ar urma să existe o deviere temporară, de câţiva ani, de la ţintele de deficit structural, dar deficitul bugetar nu ar urma să depăşească în scenariul fostului guvern 3% din PIB în niciunul din anii următori. Iar actualul guvern a promis că se va menţine în ţintele de deficit „convenite“ – urmează să vedem şi care din aceste ţinte.

În semestrul I din 2015, creşterea economică a fost de 3,8%, an/an. În trimestrul al treilea economia a crescut cu 1,4% faţă de trimestrul al doilea şi cu 3,6% faţă de trimestrul al treilea din 2014. Consumul ar urma să fie motorul de creştere şi anul viitor, impulsionat de încă o reducere de TVA de la 24% la 20% de la 1 ianuarie, dar el va fi dublat de revenirea investiţiilor. Încă nu este clar cum se va raporta noul guvern faţă de investiţiile statului, dar investiţiile private au reînceput să crească. În trimestrul al doilea, consumul efectiv a contribuit la creşterea economică de 3,4% cu 3,6%, iar investiţiile cu 2%.

Prin urmare situaţia macroeconomică este stabilă, cu această uşoară temere privind situaţia deficitului bugetar şi a deficitului de cont curent care acum este echilibrat de excedentul înregistrat la exportul de servicii şi de creşterea investiţiilor străine care ar putea depăşi, în 2015, 3 mld. euro pentru prima dată din 2009 încoace.

Toate aceste lucruri fac ca încrederea analiştilor în perspectivele economiei să rămână sus. Din februarie încoace indicele de încredere macroeconomică al CFA România nu a coborât sub 60 de puncte, în vreme ce anul trecut el a depăşit această valoare în doar patru din cele 12 sondaje efectuate. În alte patru sondaje din 2014 el s-a situat la sub 50 de puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO