Eveniment

Indicatorul de încredere în economie al Comisiei Europene anticipează pentru România un T3 foarte bun

Indicatorul de încredere în economie al Comisiei...

Autor: Iulian Anghel

01.09.2016, 00:04 351

Indicatorul de încredere în economie (ESI) calculat de Comisia Europeană a crescut pentru România în august cu 0,6 puncte, până la 104,2 puncte, ceea ce, în opinia economiştilor, este un semnal că T3 va fi, la rândul său, un trimestru excelent pentru economie. Indicatorul de încredere în economie a scăzut în august la nivelul UE şi al zonei euro (calculat ca medie), România fiind una dintre puţinele ţări în care acesta a crescut. „Indicatorul de încredere în economie s-a îmbunătăţit de la 103,6 la 104,2 pe fondul creşterii puternice a moralului sectorului de retail, cu îmbunătăţiri pentru toate sectoarele componente cu excepţia celui de construcţii. Aceasta sugerează că pentru trimestrul al treilea se prefigurează o creştere economică puternică susţinută de avansul cererii interne”, comentează Ciprian Dascălu, economist-şef al ING Bank.

Economia a crescut în trimestrul al doilea cu 6%, an/an, cel mai mare avans din rândul statelor Uniunii Europene, în vreme ce creşterea economică din S1 a ajuns la 5,2%, an/an. Retailul (care reflectă cel mai bine evoluţia consumului) este cel care a contribuit substanţial la această creştere (plus 18% în S1, an/an) şi de la el se aşteaptă şi avansul din a doua parte a lui 2016, după cum arată indicatorul de încredere în economie realizat de Comisia Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO