Eveniment

Indicele imobiliar oficial vine pana la sfarsitul lunii. Fara preturi, doar cu „tendinte”

Indicele imobiliar oficial vine pana la sfarsitul lunii. Fara preturi, doar cu „tendinte”
06.06.2010, 23:45 527

Institutul National de Statistica va publica la sfarsitulacestei luni primul indice oficial al preturilor la locuinte, carenu va cuprinde insa preturi (pe metru patrat sau per unitate), cidoar evolutia fata de inceputul anului 2009, de cand sunt colectatedate.

Acesta este unul dintre cei mai asteptati indici din economialocala, in conditiile in care dezechilibrele din piata locuintelorau fost provocate inclusiv de o lipsa de transparenta a preturilorreale de tranzactionare.

In prezent, mai multe firme imobiliare intocmesc lunar rapoarteprivind evolutia preturilor, dar acestea sunt realizate de cele maimulte ori pe seama preturilor solicitate de catre proprietari sauagenti imobiliari, motiv pentru care intre acesti indici pot apareadiscrepante.

"Vom lansa indicele imobiliar la sfarsitul acestei luni, dar,atentie, el nu va oferi un pret pe metru patrat sau pe locuinta, cidoar informatii despre tendinta preturilor, raportat la datelecolectate de la inceputul anului 2009", a precizat Virgil Voineagu,58 de ani, presedintele Institutului National de Statistica (INS)in ultimii cinci ani.

Indicele va fi reprezentativ la nivel national, dar va prezentadoua structuri diferite - Bucuresti si restul tarii. O altasegmentare ar putea fi realizata intre un indice al locuintelor siunul al terenurilor, potrivit presedintelui INS.

Pentru realizarea indicelui, reprezentantii InstitutuluiNational de Statistica au inceput de mai bine de un an sa strangadate de la notarii publici, in timp ce Banca Nationala a Romaniei afacilitat "asezarea la aceeasi masa" a celor doua parti, potrivitlui Voineagu.

Ziarul Financiar a realizat primul indice imobiliar allocuintelor din Bucuresti inca din 2006, de cand a inceput samonitorizeze preturile apartamentelor cu trei camere. In tot acesttimp, preturile apartamentelor au plecat de la 1.200 euro/mp, auurcat pana la 2.067 euro/mp in mai 2008 si au scazut catre 1.100euro/mp in prima parte a acestui an.

Doi dintre indicii imobiliari care monitorizeaza in prezentpreturile apartamentelor vechi din Bucuresti indica o scadere depeste 20% de la inceputul anului 2009, momentul zero pentruviitorul indice realizat de statistica.

Astfel, potrivit indicelui BREI, realizat de ColliersInternational, pretul apartamentelor vechi din Capitala a scazut cuaproape 25%, de la 1.359 euro/mp construit la 1.026 euro/mp in lunamai.

In acelasi timp, potrivit imobiliare.ro, scaderea preturilor afost de 23%, de la 1.619 euro/metrul patrat util la 1.250 deeuro/metrul patrat. Diferenta de pret este data de unitatile demasura diferite: metrul patrat construit, respectiv metrul patratutil (care nu cuprinde peretii interiori sau terasele).

Cu toate acestea, de-a lungul timpului cei doi indici auprezentat si tendinte diferite fata de luna precedenta, astfel cain timp ce unul indica scadere, datele celuilalt aratau o cresterea preturilor solicitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO