Eveniment

ING: Ar fi "de dorit" ca Romania sa apeleze la imprumuturi externe de 20 de miliarde de euro

20.02.2009, 00:00 20

"Pozitia autoritatilor este din ce in ce mai inclinata catre un acord FMI - UE. Avand in vedere incertitudinile legate de nevoile de finantare, credem ca ar fi de dorit un pachet similar celui din Ungaria, de 20 de miliarde de euro. O decizie pentru a accepta supravegherea FMI are implicatii pozitive pentru economia romaneasca atat pe termen scurt, cat si lung", se arata intr-un raport al analistilor de la ING Bank Romania.

Analistii ING Bank considera ca apelarea la un pachet de la Fondul Monetar International (FMI) - Uniunea Europeana (UE) devine din ce in ce mai probabila.
"Guvernatorul (Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu - n.r.) nu a exclus miercuri un acord cu FMI, dar a subliniat si importanta finantarii de la UE. Suntem solidari cu aceasta opinie, in contextul in care un acord cu FMI ar putea fi utilizat pentru nevoi privind plata balantei de plati si a majora credibilitatea Romaniei in fata investitorilor, in timp ce fondurile de la UE ar putea fi folosite pentru a sustine cresterea economica si pentru a acoperi temporar deficitul bugetar. Ambele lucruri sunt foarte importante pentru economia romaneasca", se arata in raportul ING Bank.
Daca nevoile de finantare ar fi calculate dupa scenariul bancii centrale, acestea s-ar situa la circa 10 mld. euro, considera analistii ING.
"Totusi, un imprumut mai mare ar fi mai bine primit de catre piete si va oferi o pozitie mai buna pentru BNR, avand in vedere nivelul actual al rezervelor valutare, de 26 de miliarde de euro", se mentioneaza in raport.
ING Bank si-a revizuit, in aceasta saptamana, estimarile privind deficitul de cont curent in 2009, de la 12,3% din PIB la 5,9% din PIB, dar si previziunile de deficit bugetar de la 5,5% din PIB la 7,3% din PIB.
Guvernatorul BNR a afirmat miercuri ca nu exista un deficit de finantare in sectorul public si ca din datoria publica externa de 10,7 miliarde de euro de la finele anului trecut, doar 1,6 miliarde de euro sunt plati aferente acestui an.
Isarescu a mai mentionat ca statul nu va avea probleme de finantare in acest an si chiar s-ar putea imprumuta mai mult decat necesarul, poate chiar 4 miliarde de euro, in functie de executia bugetara.
Totusi, analistii ING considera importanta si chestiunea finantarii de pe piata locala, in contextul in care anticipeaza pentru 2009 un deficit bugetar de 7,3% din PIB, respectiv de 39 de miliarde de lei.
"Implicatiile acestei posibile evolutii sunt duble. In primul rand, ar fi nevoie de adoptarea mai multor masuri pentru corectarea deficitului bugetar, in special reduceri ale salariilor si/sau ale personalului din sectorul public, impreuna cu posibile majorari ale unor taxe. In al doilea rand, un pachet de la FMI/UE devine util, avand in vedere datoria publica pe termen scurt in lei", potrivit raportului ING.
Referitor la sectorul privat, Isarescu a spus ca este probabila aparitia unui deficit de finantare, dar ca marimea acestuia este greu de estimat.
Isarescu a declarat miercuri ca un eventual acord cu FMI ar trebui sa fie inclus intr-un pachet de intelegeri cu institutiile europene si a amintit ca un imprumut din partea FMI reprezinta o operatiune de swap pentru protejarea rezervelor valutare si nu se regaseste in economie decat prin eventuale "interventii" ale BNR. El a aratat ca exista deja in derulare un imprumut cu Banca Europeana de Investitii, iar fonduri pentru proiecte pot fi acordate si de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO