Eveniment

Iniţiatorul legii dării în plată: Se pare că săptămâna viitoare putem discuta despre darea în plată. Există o chestiune încă nereglementată la Cameră

Daniel Zamfir, deputat PNL

Daniel Zamfir, deputat PNL

Autor: Liviu Popescu

14.03.2016, 00:06 2845

Iniţiatorul legii dării în plată, deputatul PNL Daniel Zamfir, a afirmat că în prezent există o chestiune încă nereglementată la Camera Deputaţilor cu proiectele care vin de la reexaminare (cum ar fi şi legea dării în plată, trimisă de preşedintele Iohannis în decembrie la reexaminare) şi prin urmare proiectul privind darea în plată, aprobat în februarie de Senat, ar putea ajunge săptămâna viitoare la Camera Deputaţilor, care este şi camera decizională.

„Curtea Constituţională a stabilit acum o lună că ceva în regu­lamentul Camerei este neconstitu­ţional şi atunci urmează ca la Camera Deputaţilor să se regle­menteze chestiunea asta ca să poată intra proiectele care au fost supuse reexaminării. Mai sunt încă două proiecte, iar din câte am înţeles miercuri va intra această schimbare în plen, vom aduce în concordonaţă procedura de reexaminare cu ce spune Curtea. Se pare că săptă­mâna viitoare putem să discutăm despre darea în plată“, a spus el pentru ZF.

Legea dării în plată presupune stingerea datoriilor unui credit dacă debitorul alege să predea băncii cheile imobilului şi prin urmare renunţă la dreptul de proprietate al acestuia. Însă bancherii atrag atenţia că astfel de lege, care a ajuns în ultima lună din 2015 şi la Banca Centrală Europeană, ar putea avea consecinţe negative pentru sectorul bancar local şi, im­plicit, băncile ar recurge la metode de înăsprire a creditării. Bancherii susţin că avansul la credite va creşte (deja unele bănci din sistem au luat aceste măsuri) şi că programul Prima casă, care a ţinut pe linia de plutire creditarea de retail şi piaţa imobiliară, va dispărea.

Consiliul Patronatelor Bancare susţine că piaţa imobiliară se va bloca şi că foarte greu se va mai construi ceva. Totodată, antici­pează bancherii, chiriile vor creşte.

„Aceleaşi lucruri. Nu spun nimic nou. Tot timpul transmit aceleaşi lucruri prin comunicate sau fac întâlniri între ei. De ce nu vin la consultaţii? Să dezbată cu analişti economici, asociaţii de consumatori, Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului. De ce nu vin?“, a răspuns Zamfir.

El a reacţionat şi la unele afirmaţii făcute de Adrian Vasi­lescu, consultant strategie la BNR: „Mi se pare crunt, absolut crunt şi absolutul acestui război împotriva dării în plată. Mi se pare că să ajungi să calci pe morminte nu poate fi trecut cu vederea ca şi cum nu s-ar fi întâmplat. Să spui că au fost inventate cazurile de sinucideri pentru a fi susţinută legea este mârşav, inuman“.

Vasilescu a afirmat săptămâna trecută într-o conferinţă că unele cazuri de sinucideri din cauza băncilor au fost inventate pentru darea în plată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO