Eveniment

Inspectorii de muncă se unesc cu inspectorii sociali şi trec în subordinea baronilor locali

Inspectorii de muncă se unesc cu inspectorii sociali şi...

Autor: Corina Mirea, Adelina Mihai

19.12.2014, 00:03 390

Guvernul a decis ieri să comaseze două dintre cele mai importante instituţii din domeniul muncii – Inspecţia Muncii şi Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), ambele aflate în „curtea” Ministerului Muncii, urmând ca cele două să funcţioneze de anul viitor sub umbrela unui organism de control, care, cel puţin în teorie, ar trebui să eficientizeze sistemul de colectare  a veniturilor din taxarea muncii şi cel de acordare a ajutoarelor sociale.

Noua structură - Agenţia Naţională pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială - ar urma să fie subordonată Ministerului Muncii şi reprezentată în teritoriu de direcţii judeţene de muncă şi securitate socială.

„Scopul acestei comasări este cel de întărire a activităţii de control asupra cazurilor de muncă nedeclarată şi a aspectelor sociale, pe cea din urmă punându-se mai mult accent. Cu alte cuvinte, vrem să ne asigurăm că nu mai dăm bani unde nu trebuie. Recent, am avut un caz în care o persoană care era în baza de date a inspecţiei sociale nu a putut să se prezinte cu documentele pentru că era plecată la muncă în Italia. Adică la noi figura ca asigurat social, deşi muncea în altă ţară”, a spus Liviu Pop, ministru delegat pentru dialog social, care a preluat ieri mandatul de la Aurelia Cristea.

Potrivit datelor Consiliului Fiscal, evaziunea fiscală din „munca la negru” a fost anul trecut de 16,4 miliarde de lei, mai mică faţă de perioada 2010-2012 (când a atins şi pragul maxim de 17,5 miliarde de lei). Totuşi, evaziunea fiscală cauzată de munca la negru a fost dublă anul trecut faţă de nivelul atins în 2008, când exista un număr de salariaţi de aproape 5 milioane de persoane, mai mare decât cel din prezent de 4,5 milioane.

Sunt voci care susţin însă că noua structură nu va reuşi să-şi întărească controlul şi eficienţa, ba din contră, puterea acesteia şi în special a inspectorilor de muncă se va diminua.

„Este o ordonanţă care nu a trecut prin comisiile de dialog social şi care are ca scop diluarea responsabilităţii din cadrul celor două instituţii. În plus, inspectorii de muncă trec în subordinea consiliilor judeţene, adică vor fi la cheremul baronilor locali. Inspecţia muncii, poliţia de pe piaţa muncii, era ultima redută pentru angajaţi, iar în noile condiţii aceştia nu vor mai avea cui să se adreseze pentru a li se face dreptate“, a spus Bogdan Hossu, liderul confederaţiei sindicale „Cartel Alfa“.

Liviu Pop a mai precizat că agenţia nou creată va fi funcţională de la data de 1 ianuarie 2015 şi că niciunul dintre joburile existente până în prezent în cadrul celor două instituţii comasate nu va fi restructurat. În cadrul Inspecţiei Muncii lucrează circa 2.400 de angajaţi, iar date privind numărul de angajaţi ai ANPIS nu sunt publicate pe site-ul instituţiei.

Dacă până în prezent inspectorii de muncă şi inspectorii sociali lucrau pe fronturi separate, fiecare realizând controale individuale, de anul viitor aceştia vor merge împreună în inspecţie, astfel încât timpul de transmitere a informaţiilor de la o instituţie la alta şi soluţionarea eventualelor nereguli să se diminueze semnificativ.

„Curtea de Conturi ne-a transmis că activitatea celor două instituţii a fost eficientă, dar că nu se lucrează suficient la cauze, motiv pentru care comasarea are drept obiectiv şi o activitate mai mare de prevenţie. Cert este că, din moment ce inspectorii de muncă şi cei sociali vor acţiona împreună, se va elimina timpul pierdut de transmitere a informaţiilor de la unul la altul”, adaugă Liviu Pop.

Agenţia Naţională pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială va fi condusă de un secretar de stat numit de premier la propunerea ministrului muncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO