Eveniment

Inspectorul şef al Poliţiei Române, despre poliţistul rănit cu sabia dimineaţă: Avea cască în dotare, dar nu o purta

Inspectorul şef al Poliţiei Române, despre poliţistul...

Autor: Mihaela Gidei

05.12.2017, 12:48 475

Inspectorul şef al Poliţiei Române, Bogdan Despescu, anunţă că poliţistul rănit în timpul unei percheziţii la Rădăuţi nu purta casca de protecţie, deşi o avea în dotare, fiind dispuse verificări. Şeful SIAS spune că la intervenţia de dimineaţă echipa a întâmpinat probleme. 

"La nivelul BCCO, în această dimineaţă, s-au pus în executare opt mandate de percheziţie domiciliară. Patru poliţişti din BCCO şi patru luptători de intervenţie şi acţiuni speciale au pătruns în curtea imobilului unde erau trei câini de luptă, unul fiind liber. A fost asigurat câinele liber, s-a continuat intrarea, au cerut proprietarului să deschidă, nu s-a dat curs fapt pentru care s-a procedat la pătrunderea cu mijloacele din dotare. În momentul în care echipa se afla în fata uşii şi uşa a cedat, din interior, din întuneric, un bărbat a rispostat cu o sabie. (..) La momentul intervenţiei, poliţiştii aveau în dotare mijloacele de protecţie, trei purtau casca de protecţie, iar colegul rănit nu avea casca, deşi o avea în dotare. Am dispus verificări cu privire la acest aspect", a declarat Bogdan Despescu, inspectorul şef al Poliţiei Române.

"Trebuie cunoscut faptul că dotarea luptătorilor din cadrul structurilor de acţiuni speciale a reprezentat o prioritate pentru Poliţia Română. Încă din 2015 s-au luat măsuri pentru ca efectivele de acţiuni speciale să fie dotate cu echipament balistic individual de protecţie - casca antiglonţ, vizor antiglonţ, vesta antiglont - care asigură nivelul de protecţie maximă existent pe piaţa produselor militare la acest moment. Luptătorii de acţiuni speciale lucrează într-un efectiv de minim patru luptători. Situaţia a fost uşor mai complicată dimineaţă din cauza gradului de risc ridicat al misiunii, acţiunii de combatere a criminalităţii organizate în zona drogurilor şi a faptului că cel vizat avea o protecţie oferită şi de câinii de luptă. Au fost incidente, ele urmează a fi verificate. Subliniez faptul că structurile de acţiuni speciale, din punct de vedere al protecţiei balistice sunt echipate corespunzător pentru riposta oricărui act infracţional", a declarat Alexandru Scurtu, şeful Serviciul de Intervenţii şi Acţiuni Speciale.

Poliţistul rănit, Dan Ciprian Sfichi, lucrează de 12 ani în cadrul Poliţiei Române, are 35 de ani, este căsătorit şi are două fetiţe, de trei, respectiv cinci ani. Tatăl acestuia a fost poliţist, iar fratele lui încă lucrează în structurile IGPR. Un psiholog al poliţiei va acorda consiliere rudelor.

Victima a fost transportată la Spitalul din Iaşi, acolo unde vor ajunge ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu. Starea poliţistului este gravă.

Marţi dimineaţa, poliţistul a fost lovit cu o sabie de unul dintre suspecţii vizaţi de un dosar de trafic de droguri, la care se făceau percheziţii. Autorul, Alexandru Huţuleac, a mai fost arestat şi în iulie 2016 pentru trafic de droguri, în cadrul unei acţiuni a DIICOT Suceava de destructurare a unei reţele de traficanţi, iar după patru luni a fost eliberat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO