Eveniment

Instanţa se va pronunţa pe 13 martie în dosarul "Gala Bute"; DNA a cerut pedeapsă maximă pentru Udrea

Instanţa se va pronunţa pe 13 martie în dosarul "Gala...

Autor: Claudiu Surmei

01.03.2017, 19:41 85

"Acest dosar a fost construit în jurul Elenei Udrea. Trei ani s-a cercetat în acest dosar, nu am fost niciodată chemată. În 2 februarie, oamenii au fost luaţi cu mascaţii şi duşi la audieri în Gala Bute. Sunt convinsă că le-a fost frică tuturor celor chemaţi la DNA. Unii au ales să facă ceea ce se aştepta de la ei, ceea ce au crezut că îi va salva. Au fost speriaţi şi ameninţaţi să dea declaraţii. Speranţa mea e că măcar parte dintre judecăţile la nivel public la adresa mea au dispărut. Parchetul spune că mi-am construit sistem piramidal din oameni apropiaţi. Pe Nastasia nu l-am adus eu în minister. Pe Lungu l-am angajat fără să îl cunosc, mi-a fost recomandat de purt de cuvânt al partidului. Doar pe Topoliceanu o cunoşteam. Nu am numit pe nimeni să îmi aducă şpagă. Practica de 10 la sută era una generalizată. Ştiam de încercările oamenilor de afaceri de a ajunge în anturajul demnitarilor pentru a beneficia de contracte. Am preferat să le dau lor dreptate. Le-am spus că dacă aud de asemenea practici să nu îmi spună mie, să anunţe DNA. În confruntarea cu Gărdean, acesta spune că nu a afirmat că geanta cu bani era pentru mine. Banii nu cred că erau pentru Obreja, ci pentru Bute. Bute a susţinut mult timp că nu şi-a primit onorariul întreg", a susţinut Elena Udrea în ultimul cuvânt adresat magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

La ieşirea de la instanţa supremă, fostul ministru al Turismului a mai spus că şi-a iertat demult denunţătorii şi că speră ca aceştia să fie achitaţi.

Întrebată cine ar fi avut interes să o scoată din joc, Elena Udrea a răspuns: "Simplu, doamna Kovesi şi domnul Coldea. A pornit acest dosar la două zile după ce am făcut denunţul. Eu am făcut denunţul vineri, iar cererile de arestare pvenetivă au început să curgă împotriva mea marţi, la cinci zile după. Probabil că interesul de a scoate anumiţi oameni politici din joc este acela de a scoate din joc pe anumiţi oameni care ştiau lucruri despre ei, pe de o parte, pe de altă parte, de a-i înlătura pe toţi cei care nu ar fi ascultat niciodată de ordinele lor (...) Uitaţi, astăzi domnul Coldea nu mai este în funcţie. Mult prea târziu. Le-a trebuit doi ani ca să confirme ceea ce am spus de acum doi ani şi într-adevărat să vină cineva cu o dovadă".

"Unul dintre avocaţi spune că rechizitoriul este un haos. Aşa este. A plecat cu şapte acuzări împotriva mea. Nu eu eram ţinta. Udrea şi Băsescu erau ţintă. Am constatat pe pielea mea, arestat fiind şi cerându-mi-se, metaforic le numesc «păsărele», care mi-au şoptit să fac denunţuri. Şapte acuzaţii care nu se mai regăsesc în dosar. Trei ani purtat pe la DNA, purtat ca ursul în presă, am fost vinovatul de serviciu, mi-au afectat viaţa. Sunt azi cercetat pentru cu totul alte infracţiuni care nu mai au legătură cu Gala Bute. Vă rog să aveţi ingăduinţă, e vorba de viaţa mea şi a copiilor mei. Mă uit la dumneavoastră cu speranţa că veţi da o soluţie corectă. Nu vă doresc să fiţi în pielea mea. Nişte funcţionari de stat îşi bat joc de oameni. Nu se poate spune că am făcut evaziune fiscală cu nişte oameni pe care nu i-am cunoscut. Legat de complicitatea la luarea de mită, am fost arestat şi mergeam la vorbitor şi nu înţelegeam cum eu sunt complice la luare de mită. Nu am fost în cercul relaţional al celor din dosar. Nu puteam să fiu parte a unei luări de mită, e o frântură de logică", a declarat, în ultimul cuvânt în faţa instanţei, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja.

Fostul ministru Ion Ariton a spus, în ultimul cuvânt în faţa judecătorilor instanţei supreme că sponsorizările s-au făcut corect.

"Sponsorizările s-au făcut toate cu FRB. Mă surprinde când se pune problema că acele contracte au fost cu o firmă privată. Sponsorizarea a fost făcută corect. De doi ani de zile vin în instanţă, am solicitat colegilor să îmi ridice imunitatea ca să vin să lămuresc lucrurile. Mă bucur ca şi Udrea că sunt judecat de nişte doamne. Fiind la început de primăvară vă doresc numai bine pentru perioada care urmează şi o primăvară frumoasă", a spus şi Ion Ariton.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se vor pronunţa pe 13 martie în această cauză.

Procurorii DNA cer pedeapsă cu închisoare orientată spre limita maximă pentru fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, în dosarul "Gala Bute" în care aceasta e acuzată de abuz în serviciu şi luare de mită.

La termenul de miercuri de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie al dosarului "Gala Bute", procurorii anticorupţie au cerut pedeapsă cu închisoare orientată spre limita maximă pentru fostul ministru al Turismului, Elena Udrea.

Tot închisoare au cerut precum şi pentru fostul ministru Ion Ariton, dar şi pentru fostul preşedinte al Federaţiei de Box, Rudel Obreja, Tudor Breazu şi fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu.

În ceea ce-l priveşte pe Gheorghe Nastasia, fostul secretar general în MDRT, Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroagă, care au făcut cu toţii acord de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au cerut ca pedepsele să fie reduse cu o treime.

La data de 21 aprilie 2015, Elena Udrea a fost trimisă în judecată, în dosarul "Gala Bute", în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului omonim de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte. Alături de Udrea, au fost trimişi în judecată fostul ministru Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroagă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO