Eveniment

Întărirea leului sufocă exporturile, susţin antreprenorii. BNR nu comentează

Întărirea leului sufocă exporturile, susţin antreprenorii. BNR nu comentează

Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR)

Autor: Cristina Cuncea - Mediafax

01.06.2011, 23:58 1331

Moneda naţională este supraevaluată, "cursul normal" fiind4,7-4,8 lei/euro, iar aprecierea leului are efecte negative asupraexporturilor, a căror dinamică este deja în scădere, şi implicitasupra şanselor de revenire a economiei, potrivit AsociaţieiOamenilor de Afaceri din România (AOAR).

"Un studiu al Economist Inteligence Unit (EIU) de la începutulanului arăta că leul este supraevaluat cu 13%. Aprecierea monedeinaţionale a continuat, astfel că extrapolând supraevaluarea este de16%. Un curs normal ar trebuie să fie 4,7-4,8 lei/euro. Îi întrebămpe adepţii menţinerii cursului (...) de ce nu este aşa. Cifrele şistudiile arată că avem o supraevaluare a leului şi aşteptămcontraargumente de ce cursul nu este acolo", a declarat ieripreşedintele AOAR Florin Pogonaru.

Euro fluctuează de la începutul anului 2009 în banda 4-4,4 lei,însă în majoritatea timpului coridorul a fost chiar mai îngust, de4,1-4,3 lei.

De fiecare dată când euro s-a apropiat de pragul de 4 lei,oficialii BNR au arătat că nu privesc cu ochi buni o apreciere preaputernică a leului, tocmai pentru că ar putea să loveascăexporturile. Dealerii au suspectat chiar intervenţii menite săopreas­că aprecierea leului în apropierea pragului de 4 lei/euro,inclusiv în această primăvară. Pe de altă parte, aprecierea leuluiajută BNR în lupta cu inflaţia, care se îndepăr­­tează din nou deţinta oficială.

Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, a evitat însă ieri săcomenteze pe marginea afirmaţiilor lui Pogonaru. "Nicio bancăcentrală din Europa şi nici BNR nu fac declaraţii publice desprenivelul cursului ca să nu creeze aşteptări. Banca centrală vorbeşteprin acţiuni", a spus Lazea.

Pe de altă parte, în iunie 2010, când decizia CurţiiConstituţionale de a respinge planul Guvernului de reducere apensiilor cu 15% părea să arunce în aer acordul de finanţare cu FMIşi UE, investitorii au reacţionat nervos, însă euro s-a oprit lanivelul de 4,4 lei, fără o intervenţie evidentă a BNR. Ulteriorpiaţa a corectat mişcarea, euro coborând spre 4,3 lei/euro.

În opinia lui Pogonaru, BNR este "excesiv de prudentă" înprivinţa capitalurilor speculative. "Ai datoria să duci cursul lanivelul la care economia funcţionează, nu să fii excesiv deprudent. A fi prudent înseamnă să închizi totul. Nu credem că esteacceptabilă întărirea monedei naţionale într-o ţară care se aflăîntr-o criză profundă, o ţară parte a unei pieţe unice, fărăposibilităţi de a acţiona prin bariere de orice fel. Am mai trecutprintr-o perioadă când cursul coborâse la 3,1 lei/euro şi apreciemcă suntem încă departe de stingerea consecinţelor acelei perioade,este de ajuns să contemplăm beneficiile şi de cont curent din 2007şi 2008 şi partea din criza anilor 2009-2010 care ne aparţine", aarătat reprezentantul AOAR.

El atrage atenţia că este îngrijorătoare scăderea dinamiciiexporturilor în luna martie pe fondul aprecierii monedei naţionale.Reprezentanţii AOAR apreciază că în condiţiile unui curs stabilinflaţia în euro a crescut cu 20% în ultimii trei ani, astfel căfirmele exportatoare trebuie să iasă pe pieţele externe cu preţurimai mari cu peste 20%.

În primele trei luni exporturile au crescut în lei cu 43,2%, iarîn euro cu 39,4%, la 46,65 miliarde de lei (11,01 miliarde euro),potrivit datelor INS.

De la începutul anului leul s-a apreciat în raport cu monedaeuropeană cu 3,8%, de la un curs de 4,2848 lei/euro la fineleanului 2010 la 4,1208 lei/euro marţi. PIB-ul a crescut cu 0,6% înprimul trimestru, faţă de ultimelele trei luni ale anuluitrecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO