Eveniment

Intarzierile de plata catre furnizori lasa rafturi goale in hipermarketuri

Intarzierile de plata catre furnizori lasa rafturi goale in hipermarketuri

Sorin Minea, presedintele Romalimenta: Intarzierile de plata catre furnizori sunt cele care genereaza rupturi de stoc in anumite retele de magazine si delistari. (FOTO: Agerpres)

17.02.2009, 19:35 227

Patronatele din industria alimentara au confirmat faptul ca multi producatori locali intrerup livrarile si chiar isi delisteaza produsele din retelele de magazine care intarzie sa le plateasca marfa pentru ca nu mai pot accepta termene de plata mari de la comercianti.

"Intarzierile de plata catre furnizori sunt cele care genereaza rupturi de stoc in anumite retele de magazine si delistari. Chiar noi (producatorul de mezeluri Angst - n. red.) am fost delistati recent din doua retele dupa ce am incercat sa renegociem cu ele taxele de listare si termenele de plata", a declarat ieri Sorin Minea, presedintele Romalimenta si proprietarul grupului Angst.
La finele lunii trecute, rafturile de paste fainoase si zahar din hipermarketul Carrefour din zona centrala a Capitalei erau aproape goale, in conditiile in care numarul de clienti din magazin era vizibil redus fata de media lunii decembrie, cu varf de vanzari, cand rupturile de stoc sunt puse pe seama rulajelor foarte mari. Reprezentantii retailerului au declarat atunci ca nu au probleme cu aprovizionarea.
Ion Soloman, proprietarul retelei de supermarketuri Ethos, a confirmat ca rupturile de stoc din retelele mari de magazine erau pana in acest an o situatie normala pentru luna ianuarie, insa pe fondul inghetarii creditarii si cresterii costului creditelor bancare deja contractate de producatori, acest fenomen se prelungeste pe o perioada mai mare de timp.
"Nici macar producatorii mari, de talie internationala, nu-si mai permit sa treaca cu vederea intarzieri de plata, asa cum se intampla pana acum", a spus Soloman.
Problema termenelor de plata ar putea fi rezolvata prin transformarea in lege a codului de bune practici din retailul cu produse agro-alimentare. Producatorii alimentari sustin ca pentru fiecare zi de intarziere comerciantii sa plateasca o dobanda de doua ori mai mare decat rata dobanzii de referinta.
Marile retele de retail alimentar si producatorii locali din industria de profil au reluat in acest an discutiile pe tema codului de bune practici din comertul agroalimentar.
De la intrarea in vigoare a acestui cod, in luna iulie a anului trecut, producatorii au afirmat in mai multe randuri ca documentul nu a schimbat taxele si nici practicile marilor retele de magazine, sustinand ca este nevoie de o lege in domeniu.
Dupa ultima intalnire, care a avut loc ieri, ministrul agriculturii Ilie Sarbu a declarat ca actul normativ ar putea intra in vigoare intr-o luna. Ministrul a solicitat celor doua parti implicate in negocieri sa finalizeze draftul legii pana vineri.
Draftul legii prevede sanctiuni pentru retaileri intre 10.000 si 50.000 de lei pe produs, in cazul in care nu respecta prevederile legate de taxele de listare percepute furnizorului respectivului produs. Insa, chiar daca Guvernul va stabili "regulile jocului" in retailul alimentar modern, diminuarea pretului la raft ramane la latitudinea comerciantilor.
Adrian Manolache, secretar general al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), a declarat ca pretul la raft al produselor nu depinde doar de taxele reclamate de producatori.
"Pretul nu este format exlusiv pe baza acestor servicii de marketing , exista si costuri de transport, de productie si asa mai departe", a spus el.
In luna iulie a anului 2008, codul de bune practici a fost semnat de reprezentantii Metro Cash&Carry, Real Hypermarket, Cora, Selgros Cash&Carry, Carrefour, Auchan si Kaufland, din partea retailerilor, si de majoritatea patronatelor din industria alimentara, printre care Romalimenta, Asociatia Romana a Carnii, Rompan si Asociatia Patronala din Industria Laptelui.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO