Eveniment

Interzicerea tranzacţiilor mari cu numerar lasă procesatorii de lapte fără bani

Interzicerea tranzacţiilor mari cu numerar lasă...

Autor: Tibi Bujdei

08.06.2015, 00:00 1439

Procesatori de lapte din judeţul Suceava reclamă că nu pot să-şi plătească crescătorii de animale de la care fac achiziţii de lapte din cauză că unele bănci nu le permit să retragă mai mult de 10.000 de lei din conturi în numerar, motivând noile prevederi legislative.

Unul dintre procesatorii de lapte sucevean, Cristian Mihai, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că procesatorii de lapte şi carne nu mai pot face achiziţii de la persoane fizice deoarece nu-şi pot retrage banii ca să facă plăţile curente pentru că unele bănci, chiar bănci mari, nu permit retragerea de numerar de mai mult de 10.000 de lei pe zi, conform prevederilor Legii 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Situaţia este hilară, pentru că firmele nu-şi pot folosi propriii bani pentru a-şi achita obligaţiile pe care le au faţă de crescătorii de animale, persoane fizice", a spus Mihai.

El a explicat că, în mod normal, achiziţiile de lapte se fac zilnic, iar plăţile se fac lunar, în baza unui jurnal de achiziţii şi stat de plată.

"Invocând Legea 70/2015 unele bănci nu eliberează mai mult de 10.000 de lei pe zi şi au sugerat să li se deschidă conturi tuturor crescătorilor de animale. În cazul meu ar trebui să deschid conturi la circa 2.000 de crescători de animale în care să virez lunar între 100 şi 1.000 de lei, dar unii dintre aceştia ar trebui să cheltuiască poate mai mult pentru drumul până la bancă decât încasează. Nu sunt nici ATM-uri în vârf de munte ca aceştia să facă retragerea de bani”, a explicat Cristian Mihai.

El a mai spus că este o situaţie absurdă pentru că, potrivit unei prevederi din lege, se pot face plăţi pe fiecare persoană până la 10.000 de lei.

"Culmea este că alte bănci, mai mici, dau bani în baza aceleiaşi legi la fel cum se proceda şi până acum. Ar trebui o măsură generală la nivelul ţării care să fie aplicată de fiecare bancă. Acum, băncile aplică ceea li se transmite de juriştii proprii”, a spus Cristian Mihai.

El a mai declarat că unii procesatori de lapte intenţionează să acţioneze în instanţă băncile respective pentru că nu li se permite să-şi folosească banii din conturi pentru plata furnizorilor.

Legea 70/2015 instituie un plafon de 10.000 de lei pe zi pentru plăţi făcute în numerar cu unele excepţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO