Eveniment

Intră bani în consum şi în bănci: Liviu Dragnea, PSD, promite pensii mai mari cu 100 de lei pe lună din 2018, cu un impact bugetar de 6 mld. lei

Liviu Dragnea, PSD: La vremea la care noi am discutat despre acest lucru, o spunem cu sin­ceritate, niciunul dintre noi nu ştia, nu avea di­men­siunea grozăviei din in­teriorul sistemului de pensii din România. Mediafax Foto

Liviu Dragnea, PSD: La vremea la care noi am discutat despre acest lucru, o spunem cu sin­ceritate, niciunul dintre noi nu ştia, nu avea di­men­siunea grozăviei din in­teriorul sistemului de pensii din România. Mediafax Foto

Autor: Iasmina Ardelean, Adelina Mihai

19.10.2017, 00:05 1100

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea,  a spus ieri că punctul de pensie va creşte cu 10% de anul viitor, aşa cum este prevăzut în programul de guvernare, însă prevederile Legii pensiilor nu vor fi incluse în bugetul de stat pe 2018.

„Despre o nouă lege a pensiilor care este aproape finalizată, practic, ca proiect, v-am spus mereu şi vă spun în continuare: niciodată nu a fost vorba ca ea să fie prinsă ca prevedere bugetară în bugetul pe anul 2018, pentru că ar fi însemnat să fim nerealişti“, a spus Dragnea la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare.

Având în vedere că punctul de pensie are în prezent valoarea de 1.000 de lei, nivel apropiat de cel al pensiei medii din România şi că în plată există 5 milioane de pensionari, rezultă că impactul bugetar al acestei măsuri ar fi de 6 miliarde de lei în 2018.

În medie, pensiile românilor vor creşte astfel cu câte 100 de lei pe lună.

Punctul de pensie a crescut şi anul acesta cu aproape 100 de lei, de la 1 iulie, în ciuda faptului că anul trecut deficitul fondului public de pensii a atins pragul de 21 de miliarde de lei, echivalentul a 2,7% din PIB, cel mai înalt nivel înregistrat vreodată, în perioada de după revoluţie.

Dragnea a explicat că recalcularea pensiilor în urma adoptării Legii pensiilor necesită o perioadă înde­lungată, fiind vorba de un număr mare de dosare care trebuie reanalizate pentru a repara inechităţile din sistemul de pensii.

„Decizia politică luată acum ceva timp a fost să finalizăm aceste legi care sunt necesare acum, şi anume Legea bugetului de stat, split TVA şi celelalte care ţin de Legea salarizării, urmând ca imediat după ce ele vor fi depuse în Parlament să reîncepem discuţiile cu Ministerul Muncii, sub coor­donarea prim-mi­nis­trului, despre Legea pen­siilor urmând să luăm nişte decizii importante pe când şi pe ce perioadă vor fi alocate resursele financiare pentru a se repara aceste nedreptăţi“, a susţinut li­derul social-democrat. El a subliniat că aceste nedreptăţi sunt legate de diferenţele între pensiile pentru oamenii care au avut aceleaşi condiţii de muncă şi aceeaşi pe­rioadă de muncă. „Asta înseamnă bani şi trebuie să luăm o decizie realistă să nu vindem iluzii“, a spus Dragnea.

Întrebat dacă a fost PSD nerealist în campanie atunci când a propus termenul de 1 octombrie pentru finalizarea Legii pensiilor şi depunerea sa în Parlament, Dragnea a răspuns: „Nu este vorba despre nerealism, este vorba, dimpotrivă, de o abordare pragmatică“.

„La vremea la care noi am discutat despre acest lucru, o spunem cu sin­ceritate, niciunul dintre noi nu ştia, nu avea di­men­siunea grozăviei din in­teriorul sistemului de pensii din România“, a explicat Liviu Dragnea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO