Eveniment

Întrebare-cheie: Cum va împărţi guvernul 20 mld. lei la rectificare

Întrebare-cheie: Cum va împărţi guvernul 20 mld. lei...

Autor: Iulian Anghel

21.10.2015, 00:07 1123
Guvernul urmează să aprobe vineri a doua rectificare bugetară din an, iar premierul Victor Ponta susţine că bugetul consolidat se va menţine în ţinta de deficit de 1,8% din PIB, chiar dacă acum înregistrează un excedent de 1% din PIB - ceea ce înseamnă că Executivul are la dispoziţie, teoretic, 19,5 mld. lei (4,4 mld. euro) de „reîmpărţit“.

Cu autostrăzi care abia construite se prăbuşesc cum se întâmplă cu Orăştie - Sibiu, cu investiţii care sunt realizate abia pe sfert faţă de program, guvernul va stabili la rectificare, în primul rând, sumele destinate majorărilor de salarii – aşa a anunţat premierul.

Guvernul are de „reîmpărţit“ 6,5 mld. lei (0,92% din PIB) din excedentul bugetar înregistrat la opt luni, dar şi 13 mld. lei (1,8% din PIB) din deficitul pe care îl are prevăzut în legea bugetului, bani care nu sunt cheltuiţi, nu pentru că ar exista fonduri suplimentare semnificative din alte părţi, ci pentru că proiectele pentru care au fost planificaţi nu avansează.

Dacă bugetul era cu investiţiile programate la zi, acum aveam un deficit de 1,2% din PIB, nu un excedent de 1% din PIB.

„Este din nou o rectificare pozitivă, avem bani mai mulţi încasaţi la buget decât au fost prevăzuţi în legea bugetului şi ăsta este meritul ANAF, în primul rând, care a combătut evaziunea fiscală şi meritul politicilor noastre pe care le-am aprobat pentru că, vă dau un singur exemplu, TVA de 9% la alimente – am încasat mai mult TVA decât cu 24% –, deci e o rectificare pozitivă, rectificare în care cam toate cererile pe care le-aţi făcut pentru medici, pentru salariile la medici, pentru transporturi, pentru încălzire, pentru autorităţi locale.“

Guvernul a majorat salariile medicilor cu 25% de la 1 octombrie şi va majora salariile personalului din educaţie cu 15% de la 1 decembrie, sume ce trebuie prevă­zute în buget (aproximativ 3,5 mld. lei anual).

Încasările bugetului la nouă luni sunt mai mari faţă de 2014, dar nu atât de mari pe cât spune premierul. Sunt mai mari cu 7,8% faţă de ianuarie – septembrie 2014, dar faţă de programul de încasări de la începutul anului sunt mai mari cu doar 3,8% (şi cu 0,8% mai mari decât cele programate la a doua rectificare). Nici încasările din TVA nu au crescut după reducea TVA, cum susţine premierul. Încasările sunt, la nouă luni, cu 12% mai mari, an/an, dar în august şi septembrie sunt cu 400 mil. lei mai mici comparativ cu lunile similare din 2014, tocmai ca urmare a reducerii TVA.

În schimb, investiţiile sunt la pământ, iar excedentul cu care se laudă guvernul nu vine din în­ca­sările mai mari, ci din neexecutarea lucrărilor de investiţii.

Legea bugetului pe 2015 prevede cheltuieli de investiţii (cheltuieli de capital, din fonduri UE şi împrumuturi) de 44,8 mld. lei (6,3% din PIB) pe tot anul. La opt luni, cheltuielile de capital (investiţiile din buget) sunt cu 15% mai mici decât în perioada similară a anului trecut (minus un miliard de lei). Faţă de programul de 44,8 mld. lei, investiţiile totale sunt de doar 15, 1 mld. lei (2,2% din PIB) între ianuarie - august, adică la jumătate din cât ar fi trebuit să fie.

Ca să fie în grafic, ele ar fi trebuit să fie la nivelul de 30 de miliarde de lei, caz în care bugetul nu ar mai fi înregistrat excedent de 6,5 mld. lei la opt luni ci un defici de 8,5 miliarde de lei, adică 1,2% din PIB.

Întrebarea este ce va face guvernul acum. Pe ce va cheltui excedentul de 6,5 miliarde de lei şi spre ce va îndrepta 13 miliarde de lei, 1,8% din PIB deficitul programat? Spre salarii? Va continua investiţiile programate, de vreme ce ele nu se realizeză, deşi finanţare există?

„Rectificarea bugetară ne va păstra în toate ţintele pe care le-am stabilit şi în bugetul de stat şi cu instituţiile financiare internaţionale...1,86 (deficit – n. red)  va fi, în condiţiile în care acum încă avem excedent bugetar. Măcar să putem să cheltuim toţi banii, în special nu pe salarii, ci pe proiecte, ca să ajungem la 1,86, pe investiţii locale, pe investiţii publice“, a spus ieri premierul, citat de Mediafax.

Cel puţin un ministru (în afară de cei care cer bani de salarii) ştie ce bani va primi în plus. Ministerul Agriculturii va primi la rectificarea bugetară peste un miliard de lei, respectiv 640 de milioane de lei, bani pentru ajutorarea fermierilor afectaţi de secetă, 106 milioane lei pentru subvenţii la motorină şi diferenţa, realocare a unor sume cedate altor ministere la rectificarea anterioară, a anunţat ministrul de resort Daniel Constantin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO