Eveniment

Învăţăminte din criza din 2008: crizele nu pot fi evitate, dar pot fi atenuate

Daniel Dăianu

Daniel Dăianu

Autor: Răzvan Botea

26.09.2018, 00:07 243

Efectele crizei financiare din 2008 sunt pe termen lung: o criză  adânceşte inegalitatea şi fragmentarea socială, fapt ce conduce la apariţia populis­mului şi a extremismului, în vreme ce  pe­ricolul infla­ţio­nist pândeşte după uşă, au ară­tat ban­cherii şi eco­no­miştii pre­zenţi luni seară la lansarea ulti­mei cărţi a lui Daniel Dăianu, „Emerging Europe and the Great Recession”.

Criza finan­cia­ră începută în 2008 a lăsat urme adânci nu doar în lumea fi­nanciară, ci în în­trea­ga so­cietate. Măsu­rile luate au con­dus la o polarizare şi fragmentare socială care pot deveni foarte pe­riculoase şi se pot trans­pune în protecţio­-nism şi extre­mism. De aseme­nea, măsura injecţiilor masive de lichi­di­tăţi poate rezulta într-o explozie infla­ţionistă, a spus Daniel Dăianu, mem­bru al Consiliului de administraţie al BNR.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a spus că norocul României a fost, în criză, că ţara a avut o rezervă va­lu­tară importantă. O criză financiară este un element al ciclului financiar, iar criza din 2008 a fost un derapaj mai pu­ternic al perioadelor ciclice de rece­siu­ne. În consecinţă, nu se poate discuta de o apărare concretă împo­triva unei crize, doar de atenuarea efec­telor acesteia prin măsuri luate din timp.

Populismul rezultat din criză se poate transpune în protecţionism, iar măsurile de natură protecţionistă pot crea conflicte comerciale sau chiar crize comerciale de mare anvergură. „Polarizarea societăţii explică şi Brexit şi ascensiunea lui Donald Trump. Aşa explicăm tot ceea ce se întâmplă din punctul acesta de vedere în Grecia sau Italia“, a spus Mihnea Crăciun, director adjunct al BERD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO