Eveniment

Investitia in yeni japonezi a adus cel mai mare randament in 2008: 43%

Investitia in yeni japonezi a adus cel mai mare randament in 2008: 43%
22.12.2008, 19:16 298

Daca un investitor roman ar fi cumparat la inceputul lui 2008 yeni japonezi de 100.000 de lei la un curs de 2,24 lei/100 yeni, schimband la sfarsitul lunii decembrie la un curs mult mai ridicat, de 3,22 lei/100 yeni, ar fi obtinut 143.000 lei, deci un castig de 43% in 12 luni.

Aprecierea yenului fata de leu se datoreaza atat aprecierii yenului fata de euro, cat si cresterii euro fata de leu in aceeasi perioada. Leul este cotat in mod direct doar fata de euro, restul monedelor internationale fiind cotate indirect, prin inmultirea celor doua cursuri leu/euro si euro/moneda respectiva.
Leul moldovenesc, lira egipteana si coroana slovaca s-au apreciat de asemenea semnificativ anul acesta in fata leului, cu peste 20%, insa cei care tranzactioneaza valuta pe pietele internationale spun ca aceste devize nu sunt la fel de "populare".
Cum se explica aceasta evolutie, cum ar fi putut fi anticipata si de unde am fi putut cumpara yeni japonezi, avand in vedere statutul destul de exotic al acestei monede pe piata locala? "Performanta monedei nipone se explica prin implozia unui fenomen global - cunoscut sub denumirea generica de carry trade - care in ultimii ani a presupus finantarea unor randamente remarcabile pe seama unor dobanzi nesemnificative. De exemplu prin imprumuturi facute in yeni japonezi, la dobanzi situate foarte aproape de zero, pentru a cumpara valute cu dobanzi atasate semnificativ mai mari, de plida dolar australian sau neozeelandez, sau instrumente financiare cu randamente remarcabile, de pilda indici de actiuni americani sau europeni", a comentat Mihai Nichisoiu, analist pe piete internationale la firma de brokeraj Vanguard.
Si in Romania, bancile au lansat in 2006 creditele in valuta exotica, precum francul elvetian sau yenul japonez, ambele cu dobanzi mult mai reduse decat la euro. La rambursarea ratelor, banca schimba din lei in valuta exotica. Asta inseamna ca valuta respectiva este cumparata, iar daca fenomenul este unul global dupa cum explica analistii, atunci ea se va aprecia.
Dar pentru dolar care este explicatia?
"In ceea ce priveste aprecierea dolarului american din ultimele patru luni, aceasta s-a sprijinit pe falsitatea teoriei decuplarii economiilor globale de perspectivele in deteriorare accelerata din SUA. Insa in conditiile in care in iulie - august Statele Unite afisau deja o dobanda-cheie de 2%, dobanzile de referinta ale altor economii puternice erau la niveluri mari, nesustenabile. La inceputul lunii august, publicul a inceput sa perceapa iminenta taierii substantiale a ratelor-cheie intr-o serie larga de economii, ca de pilda Regatul Unit, zona euro, Canada. Pozitiile agresive de vanzare care au lovit moneda americana pe parcursul anilor recenti au inceput sa se inchida in panica, lasand astfel loc unei aprecieri surprinzatoare a dolarului american", a spus Nichisoiu.
Alti investitori au cumparat moneda americana atrasi de bondurile emise de guvernul Statelor Unite. "O alta premisa care a sprijinit dolarul american a fost valul masiv de cumparare care a afectat notele de trezorerie pe termen scurt emise de catre guvernul SUA, jucatorii globali devenind din ce in ce mai interesati de securitatea capitalurilor decat de randamente."
Anul 2008 a adus in prim-plan nu numai o criza financiara de proportii, ci si un numar important de oportunitati globale de speculatie, spune Nichisoiu.
"Orice client care in debutul acestui an anticipa de exemplu o apreciere a yenului japonez ar fi putut deschide o pozitie long (de cumparare) pe moneda nipona in fata altei valute globale, ca de pilda lira sterlina sau dolar australian. Aceasta pozitie s-ar fi luat in marja - un mod eficient (care insa amplifica atat castigul, cat si pierderea potentiale) de a folosi capitalul intrucat clientul depune doar un procent modest, de 1%, din valoarea pozitiei", a precizat analistul Vanguard.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO