Eveniment

Investiţii de 575 mil. euro în parchete şi tribunale, inclusiv construcţia Cartierului Justiţiei în Capitală

Ministrul dezvoltării Liviu Dragnea a venit în faţa presei cu schiţe ale proiectului pentru Cartierul Justiţiei, dar momentan proiectul nu are nici studiile de prefezabilitate

Ministrul dezvoltării Liviu Dragnea a venit în faţa presei cu schiţe ale proiectului pentru Cartierul Justiţiei, dar momentan proiectul nu are nici studiile de prefezabilitate

Autor: Andrei Cîrchelan

23.01.2015, 00:06 1083

Programul de investiţii pe hârtie, anun­ţat ieri de ministerele Dezvoltării şi Justiţiei, prevede alocarea a 270 milioane de euro pentru Cartierul Jus­ti­ţiei, 287 mil. euro pentru renovare şi construcţie de instanţe şi 18 milioane de euro pentru parchete.

„În plus faţă de acest program de investiţii vor mai fi două programe importante din fonduri europene – reabilitarea termică pentru clădirile din infra­structura din justiţie şi adaptarea infra­structurii IT la noile coduri şi la noi infrastructuri de instanţe. Este vorba de un program finanţat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă, pe următorul exerciţiu financiar, un program de peste 100 de milioane de euro“, a declarat ministrul dezvoltării Liviu Dragnea.

Planul anunţat ieri are o perioadă de cinci ani şi prevede construcţia sau reabilitarea a 24 de instanţe şi 14 parchete la nivel naţional, pe lângă construcţia Cartierului Justiţiei în capitală.

„Din păcate, în ultimii 10 ani de zile, inclusiv în programul cu Banca Mondială, au fost făcute foarte multe investiţii în instanţe mici, pe care acum nu ştim să le organizăm“, a declarat ministrul justiţiei Robert Cazanciuc, adău­gând că „pe lângă bugetul Ministerului Justiţiei, o să avem proiecte în continuare în derulare cu Banca Mon­dială şi, probabil, vom prelungi acordul existent la finalul lunii martie, pentru a acoperi alte câteva instanţe“.

 

Cartierul Justiţiei

Proiectul Cartierului Justiţiei va fi amplasat pe un teren viran de 10 hectare aşezat de-a lungul bulevardului Unirii, vizavi de Tribunalul Bucureşti, lângă Biblioteca Naţională şi viitoarea sală de operetă a Capitalei. Momentul începerii propriu-zise a construcţiei, însă, rămâne incert, având în vedere că proiectul este în etapa de „mas­terplan“.

„Există un concept, un masterplan de la care încep efectiv toate procedurile şi elaborarea studiilor de prefezabilitate şi fezabilitate pentru cartierul de justiţie“, a spus Dragnea.

Scopul complexului este acela de a concentra într-un singur loc mai multe instituţii din cadrul sistemului judiciar, printre care Consiliul Superior al Magistraturii, Inspecţia Judiciară, Curtea de Apel Bucureşti, Judecătoriile Sectoarelor 2 şi 5, Parchetele de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Institutul Naţional al Magistraturii şi Şcoala Naţională de Grefieri.

Pentru finanţarea proiectului, Ministerul Justiţiei e în discuţii cu Banca Mondială şi speră să obţină începând cu 2016 un acord pentru 200 milioane de euro.

„Dacă e semnat acordul şi se obţin aceşti bani, ei vor fi incluşi în programul de investiţii şi vor degreva 200 milioane de euro care vor putea fi folosiţi pentru alte investiţii, tot în justiţie“, a mai spus ministrul dezvoltării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO