Eveniment

Investiţiile statului s-au prăbuşit cu 40%, dar guvernul se laudă că are un excedent bugetar de 2,3 miliarde de lei după primele două luni

Investiţiile statului s-au prăbuşit cu 40%, dar...

Autor: Andra Oprescu

30.03.2015, 00:04 606

Cheltuielile de capital (investiţiile din buget) au fost la două luni cu 500 mil. lei mai mici decât în perioada similară a lui 20014, scădere ce poate pune în discuţie creşterea economică prog­nozată de aproape 3% în 2015.

Cu toate acestea, guvernul se laudă că bugetul general consolidat a înregistrat în pri­mele două luni din an un excedent  de 2,3 mld. lei, adică  0,33% din PIB, în urma creşterii veni­turilor, dar şi a reducerii cheltuielilor, făcută în mare parte prin tăierea investiţiilor din bugetul de stat. Veniturile bugetare, de 33,8 miliarde lei, reprezentând 4,8% din PIB, au fost cu 10,9% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În ceea ce priveşte cheltuielile bugetului general consolidat, acestea au fost în sumă de 31,5 miliarde lei,  mai mici cu 6,2% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

Pe partea de venituri s-au înregistrat creşteri comparativ cu primele două luni din 2014 la TVA (19,5%), accize (14,1%), impozitul pe venit (11,4%), impozitul pe profit (7,9%) şi venituri nefiscale (23,9%). Încasările din contribuţii de asigurări sociale s-au redus cu 4,5%, ceea ce se poate explica prin măsura de reducere cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor plătite de anagjatori.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate cu 3,4%, în timp ce veniturile nefiscale s-au redus cu 2,1%.

Pe partea de cheltuieli s-au înregistrat reduceri semnificative la subvenţii (-39,9%), cheltuieli de capital (-38,9%),  dobânzi (-16,2%) şi bunuri şi servicii (-10,6). Volumul redus al cheltuielilor de capital, adică investiţii făcute de stat, are un impact negativ, aceste cheltuieli fiind importante pentru asigurarea creşterii economice.

Cheltuielile totale pentru investiţii, care includ atât cheltuielile de capital, cât şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 2 mld. lei, respectiv 0,3% din PIB, nivel similar cu cel realizat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO