Eveniment

Investiţiile străine – 1,1 mld. euro la cinci luni. Companiile străine încep să ia credite de pe piaţa locală

Investiţiile străine – 1,1 mld. euro la cinci luni....

Autor: Iulian Anghel

15.07.2016, 00:03 329
Investiţiile străine directe în România au fost în primele trei luni din an de 1,1 miliarde de euro, cu 13% mai reduse faţă de perioada corespun­zătoare a lui 2015, când au însemnat aproape 1,3 miliarde de euro. Faţă de aprilie, soldul ISD-urilor a crescut în mai cu 230 de milioane de euro.

Potrivit datelor publicate ieri de BNR, din totalul de 1,1 mld. euro euro investiţii străine, participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 1,7 mld. euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 592 de milioane euro.

Investiţiile străine au trei componente: participaţiile la capital, profitul reinvestit şi creditele primite de la compania-mamă (credite intragrup). De ceva vreme aceste “credite intragrup” sunt negative, ceea ce înseamnă că companiile-fiice îşi achită datoriile către companiile-mamă fără să facă altele. Acest lucru nu înseamnă neapărat că din România “ies bani” în sensul negativ pe care îl primeşte adesea această expresie, ci pur şi simplu că sunt achitate nişte datorii şi nu mai sunt făcute altele din aceeaşi sursă, au explicat reprezentanţii BNR.

Economiştii cred că, de fapt, companiile au început să se împrumute de pe piaţa locală pentru că pot încheia contracte de împrumut avantajoase. „Economia creşte solid, nu sunt motive să te retragi din România, dimpotrivă. Cred mai degrabă că aceste companii înlocuiesc creditele contractate la bănci din străinătate cu altele luate de pe piaţa locală”, a comentat economistul Ionuţ Dumitru. Anul trecut, ISD-urile au însemnat 3 miliarde de euro, cel mai solid nivel din 2009 încoace. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO