Eveniment

Investiţiile străine au scăzut cu 36% în ianuarie-aprilie, la 1,13 mld. euro

Investiţiile străine au scăzut cu 36% în ianuarie-aprilie, la 1,13 mld. euro
16.06.2010, 23:45 22

Investiţiile străine directe în România au scăzut înianuarie-aprilie cu 36% faţă de intervalul similar din 2009, pânăla 1,13 mld. euro, apetitul investitorilor fiind menţinut la unnivel redus de incertitudinile legate de evoluţia economiei, aratădatele publicate ieri de BNR.

"Investiţiile străine rămân dezamăgitoare. O implementarecompletă a programului de consolidare fiscală agreat cu FondulMonetar Internaţional ar putea readuce însă apetitul investitorilorstrăini pentru mediul de afaceri din România", notează Eugen Şinca,analist în cadrul departamentului de cercetare al BCR.

În primele patru luni, investiţiile străine au acoperit 55,1%din deficitul contului curent, care s-a ridicat la 2,06 miliarde deeuro, în creştere cu 40,3% faţă de aceeaşi perioadă a anuluitrecut. Creşterea deficitului bugetar a fost influenţată înprincipal de balanţa transferurilor curente, care a înregistrat unsold mai mic cu 61,2% pe fondul reducerii sumelor de bani trimiseîn ţară de muncitorii aflaţi în străinătate. "Reducerea remiterilorangajaţilor români care lucrează în ţări din sudul Europei cetraversează o criză a datoriilor suverane a produs efecte negativeasupra deficitului de cont curent. Pe lângă reducerea remiterilortransferurile curente nete au fost afectate şi de diminuareaintrărilor de fonduri europene la începutul lui 2010", a maiprecizat Şinca. Circa 80% din remiterile muncitorilor străiniprovin din Italia, Spania şi Grecia.

Investiţiile străine reprezentând participaţii la capital,inclusiv profit reinvestit, au totalizat 975 mil. euro în primelepatru luni ale anului, înregistrând o scădere de 10% faţă de2009.

Investitorii imobiliari străini au adus în primul trimestrucirca 170 mil. euro la capitalul firmelor pe care le deţin înRomânia, potrivit datelor publicate de Oficiul Naţional alRegistrului Comerţului. Pe lângă firmele din sectorul imobiliar, aubeneficiat de subscrieri de capital şi subsidiarele băncilorstrăine în România, acestea totalizând peste 140 mil. euro, dar şifirmele de asigurări sau de servicii financiare - aproape 94 mil.euro.

BCR estimează că deficitul de cont curent s-ar putea menţineanul acesta la 4,5% din PIB în condiţiile în care deficitulcomercial ar putea să scadă în continuare după ce în primele patruluni s-a redus cu o cincime, până la 1,76 mld. euro. În acestcontext, spun analiştii băncii, cursul se va stabiliza înintervalul 4,1-4,2 lei/euro în lunile următoare.

La sfârşitul lui aprilie, datoria externă a României se ridicala 86,6 mld. euro, faţă de 80,2 mld. euro în aceeaşi perioadă aanului trecut. Datoria pe termen lung reprezenta 81% din totaluldatoriei externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO