Eveniment

Investitorii au pariat aproape 16 mld. dolari pe căderea lirei sterline la nivelul anilor ‘80

Investitorii au pariat aproape 16 mld. dolari pe căderea...

Autor: Departamentul Economic

24.03.2016, 15:21 1643

Cel puţin 15,5 miliarde de dolari au fost pariaţi în acest an pe opţiuni care ar putea deveni extrem de profitabile dacă lira sterlină ar scădea după Referendumul din 23 iunie sub valoarea de 1,3502 dolari, un procent de 4% mai jos decât nivelul actual. Peste jumătate dintre poziţii au fost plasate după 20 februarie, data la care s-a fixat referendumul.

Aceste cifre indică ce este în joc, în condiţiile în care investitorii compară posibilitatea ieşirii Marii Britanii din UE, cea mai mare piaţă comună.

Anul acesta conceptul de Brexit a făcut lira să scadă mai mult decât orice valută majoră în raport cu dolarul.

„Lira sterlină este un pariu riscant care s-ar putea dovedi câştigător, atât în termen de valoare, cât şi în termen de volatilitate, dar un eventual Brexit este unul dintre evenimentele căruia nu ai cum să-i estimezi amploarea”, a spus Paul Meggysi, un strateg de la JPMorgan Chase.

O scădere a lirei sterline la 1,3502 dolari ar aduce valuta britanică la minimul ultimilor 30 de ani. Traderii estimează că şansele ca lira să atingă acel nivel sunt de 59%, potrivit Bloomberg.

Dacă Marea Britanie va vota să părăsească Uniunea Europeană, chiar şi aceste prognoze sumbre par optimiste în comparaţie cu scăderile pe care le riscă lira sterlină. Dacă rezultatul referendumului va rezulta într-un ”divorţ” între Marea Britanie şi Uniunea Europeană, este foarte posibil ca Londra să cadă din nou în recesiune, iar lira ar putea scădea până la 1,15 dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO