Eveniment

Investitorii străini au încredere în economie: investiţiile străine, plus 28% la şapte luni

Investitorii străini au încredere în economie:...

Autor: Iulian Anghel

14.09.2016, 00:03 473

Investiţiile străine directe au crescut în primele şapte luni din an cu 28%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 2,3 miliarde de euro.

Din acestea, 2,1 miliarde de euro sunt participaţii de capital şi 279 de milioane de euro împrumuturi ale companiilor-mamă către filialele lor din România, arată datele BNR publicate ieri.

Statistica de ieri a BNR arată o revenire la “normalitatea” care privea economia de ani de zile, după o perioadă de câteva luni în care “creditele intragrup” (împru­mu­turile date de companiile-mamă com­paniilor-fiice din România) aveau o va­loare negativă. Astfel, între martie – mai 2016, com­paniile-fiice au achitat către com­pa­niile-mamă din străinătate credite de 1,3 miliarde de euro (realitate reflectată în balanţa negativă a creditelor intragrup). În iunie însă valoarea netă a creditelor intra­grup a crescut cu 475 de milioane de euro iar în iulie cu alte 279 de milioane de euro, ceea ce arată că companiile cu acţionari străini îşi continuă activitatea/ ex­pan­siunea în România (fie fac împru­muturi noi, fie le rostogolesc).

Investiţiile străine au fost în 2015 de 3 miliarde de euro, cele mai mari după criza începută în 2008. Anul trecut, la şapte luni, investiţiile străine directe crescuseră cu 35% faţă de perioada similară a anului precedent, până la 2 miliarde de euro. Anul acesta au crescut cu 28% faţă de primele şapte luni din 2015. Prin urmare, menţinerea ritmului va face din 2016 cel mai bun an pentru investiţiile străine, de după criză, dar încă foarte departe de ISD-urile de 7-9 miliarde de euro din anii de graţie 2006-2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO