Eveniment

Investitorii străini solicită mai puţine ordonanţe de urgenţă, mai multe legi în Parlament

Investitorii străini solicită mai puţine ordonanţe de...

Autor: Mediafax

05.10.2018, 00:05 137

Pentru buna funcţionare a economiei, Gu­vernul nu ar trebui să continue să adopte sau să modifice legislaţie fun­damentală prin or­do­nanţe de urgenţă şi mai ales fără o consultare reală şi structurată cu me­diul de afaceri şi părţile relevante, apreciază Consiliul Investitorilor Străini.

„Guvernul îşi creează sieşi, dar şi cetă­ţenilor şi mediului de afaceri senti­mentul greşit că economia se află în faţa unor pro­bleme insurmontabile şi că în orice clipă tre­buie adoptat un act normativ cu celeritate excepţională pentru a îndrepta lucrurile.

Datele oficiale arată un anumit nivel de stabilitate a indicatorilor macroeconomici care contrazic acest sentiment. Chiar dacă există îngrijorări legitime legate de dispo­ni­bi­litatea forţei de muncă, inflaţie sau nivelul defi­citului, economia României operează deocam­dată la parametri normali şi trebuie tra­tată ca atare.

De aceea, credem că faptul că unele schimbări legislative au fost anunţate la începutul mandatului, prin programul de guvernare, nu justifică adoptarea lor prin ordonanţe de urgenţă. Simplul anunţ al acestora nu constituie o consultare. Similar, Guvernul nu poate folosi argumentul că aceste modificări sunt utile mediului de afaceri pentru că ele nu îndeplinesc două elemente cheie: transparenţă şi predicti­bilitate“, arată comunicatul instituţiei.

Investitorii străini spun că OUG-urile, ca orice iniţiativă legislativă, au nevoie de o pe­rioadă de consultare, de înţelegere a me­ca­nis­melor ce trebuie adaptate şi de o mi­nimă evaluare a efortului pentru imple­men­tare. De aceea, conform reglementărilor în vigoare se acordă consultării publice timpul necesar (între 10 şi 30 de zile), dar şi un anumit parcurs instituţional de avizare pe care constatăm, cu regret, că Guvernul încearcă şi din ce în ce mai des reuşeşte să îl parcurgă în 24-72 ore.

Doar în ultimele 12 luni au făcut obiectul unor OUG-uri subiecte de o impor­tanţă covârşitoare: transferul contri­buţiilor sociale de la angajator la angajat, parte­ne­riatele public-private, salarizarea perso­na­lului plătit din fonduri publice, rectificarea bu­getară, achiziţiile publice, absorbţia fon­du­rilor europene, legea insolvenţei, Fondul Su­veran pentru Inves­tiţii şi Dezvoltare, Co­dul fiscal şi Codul de procedură fiscală etc.

Consiliul Investitorilor Străini  consi­deră că majoritatea măsurilor adop­tate de Guvern trebuie să ia forma unor proiecte de lege care mai apoi să fie dezbătute în Parlamentul României. Un astfel de proces de legiferare, folosind rolul de drept al Parlamentului, va produce legi mai bine adaptate economiei reale şi mai stabile în timp. Această abordare ar oferi mai multe ocazii de consultare a părţilor rele­vante, fie în clipa când este promovat de Gu­vern, fie în cadrul dezbaterilor parlamentare.

Din FIC fac parte peste 130 dintre cele mai mari multinaţionale din România, board-ul directoratului incluzând în prezent reprezentanţii ai companiilor Uniqa Asigurări, PwC România, Engie România, Orange România, KMG International (fostul Rompetrol), KPMG România, Deloitte România, Sodexo Pass România, CRH Ciment România, BERD, MullenLowe Group, Enel România, Mega Image, ING Bank România şi GSK România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO