Eveniment

Investitorii străini sunt îngrijoraţi de tăcerea Comisiei Europene în cazul reformei farmaciilor din Ungaria

Liberalizarea sectorului a creat 400 de noi farmacii în Ungaria, dar nu a dus la îmbunătăţirea livrării de medicamente în zonele rurale şi în regiunile cele mai dezavantajate. Foto: Hepta

Liberalizarea sectorului a creat 400 de noi farmacii în Ungaria, dar nu a dus la îmbunătăţirea livrării de medicamente în zonele rurale şi în regiunile cele mai dezavantajate. Foto: Hepta

Autor: Catalina Apostoiu

24.03.2017, 00:04 1131

O procedură de infringement lansată de Uniunea Europeană îm­potriva Ungariei cu privire la o lege care regle­men­tează farmaciile din această ţară este blocată în mod nejustificat de doi ani, generând temeri în rândul in­vestitorilor străini, potrivit euractiv.com.

În 2010, guvernul Fidesz a decis să amendeze o lege care reglementează activităţile far­ma­ciilor. Noua lege cere farmaciş­tilor, în principal unguri, să devină acţionari majoritari ai far­maciilor în care lucrează. Astfel, achiziţia de participaţii majoritare în cadrul farmaciilor de către investitori profesionişti este practic imposibilă. În far­maciile nou-create, cel puţin 51% din acţiuni trebuie deţinute de farmacişti locali individuali.

Investitorii instituţionali din farmaciile existente au fost obligaţi în urma amendării legii să desemneze un farmacist local ca director de farmacie şi să vândă cel puţin 25% din acţiunile deţinute către director sau alţi farmacişti până în ianuarie 2014.

Investitorii au fost obligaţi ca până în 2017 să vândă cel puţin 51% din acţiuni către farmacişti, practic plasând astfel toate farmaciile sub controlului far­maciştilor locali individuali.

O altă restricţie limitează numărul maxim de farmacii care pot fi deţinute de un farmacist individual la patru, cu intenţia evidentă de a bloca extinderea lanţurilor de farmacii. Aproxi­mativ 40% din lanţurile de farmacii existente  în Ungaria aparţin unor investitori din alte state membre UE.

Decizia autorităţilor de la Buda­pesta a generat reacţii ferme în rândul investitorilor străini, care susţin că noile reglementări contravin regulilor UE şi că ameninţă liberalizarea sectorului, proces început în 2006.

Există de asemenea temeri că aces­tea ar putea crea un pre­cedent, cu efecte pe alte pieţe farmaceutice din UE. În ultimii ani, premierul ungar Viktor Orban îi tot „surprinde“ pe in­vestitorii occi­dental cu noi legi „exotice“. În 2014, Comisia Europeană a iniţat proceduri de infringement cu privire la noua lege, însă de doi ani nu a mai fost înregistrat niciun progres în acest caz.

Guvernul ungar şi-a motivat decizia pe faptul că liberalizarea sectorului a creat 400 de noi farmacii în Ungaria, dar nu a dus la îmbunătăţirea livrării de medicamente în zonele rurale şi în regiunile cele mai dezavantajate. Prin urmare, acesta a considerat că este necesară revenirea la farmaciile de familie. Potrivit unui document redactat de Comisie, amenda­mentele aduse legii farmaciilor limitează prezenţa inves­titorilor străini pe piaţă prin obligaţia impusă acestora de a-şi vinde parti­cipa­ţiile şi pot afecta încre­derea investi­torilor. „Aceste amendamente par nejustificate şi ar putea aduce sfârşitul lanţurilor de farmacii în Ungaria şi creşte costurile produselor. Acestea sunt de asemenea discriminatorii faţă de companiile străine în condiţiile în care majoritatea lanţurilor sunt deţinute de investitori străini“, se arată în document.

Întrebat de ce procesul de infrin­gement este blocat, un oficial al Co­misiei a refuzat să comenteze pe motiv că acest caz este în desfăşurare, indi­ferent de durata anchetei.

Karolina Korodi, preşedinte al asociaţiei operatorilor de reţele de farmacii din Ungaria (HGYSZ) a insistat că justificările guvernului pentru amendamente sunt lipsite de temei. „În acelaşi timp, guvernul ungar nu a făcut niciun efort din 2010 pentru a soluţiona problemele reale legate de securitatea furnizării de produse farmaceutice şi sănătatea publică“, a adăugat aceasta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO