Eveniment

Iohannis: Europa cu mai multe viteze a dispărut; Pericolul era revenirea la geometria Cortinei de Fier

Iohannis: Europa cu mai multe viteze a dispărut;...

Autor: Cătălina Mănoiu

25.03.2017, 19:20 146

„Ne-am opus şi pot să remarc că ne-am opus cu succes. Aţi constatat cu toţii că până şi din discursul liderilor a dispărut sintagma Europa cu două viteze sau Europa cu mai multe viteze sau Europa cercurilor concentrice. Pasajul („vom acţiona împreună în ritmuri şi cu intensitate diferită acolo unde este necesar”-n.r.) (…) este în perfectă consonanţă cu tratativele, reflectă situaţia de acum a Uniunii şi (…) cu sintagma colaborare consolidată”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, solicitat să explice următorul pasaj: „vom acţiona împreună în ritmuri şi cu intensitate diferită acolo unde este necesar”, care duce cu gândul la “Europa cu mai multe viteze”, căreia România i s-a împotrivit.

Klaus Iohannis a afirmat că sunt proiecte la care nu toate statele membre vor să ia parte de la început, cum este Zona Euro.

„S-a dovedit că este din când în când cazul de proiecte când nu toată lumea vrea să intre de la început. (…) Nu toată lumea este în zona euro, dar asta nu înseamnă că Europa funcţionează cu două viteze monetare. Toţi se angajează şi s-au angajat când au aderat la Uniune să devină l amomentul potrivit şi membri în zona euro, cu ceva excepţii care s-au făcut la început cu aşa numitele opt out, adică opţiunea de a nu fi. Marea Britanie a avut un aşa numit opt out pe euro. Acum are un opt out de tot, din nefericire. Un alt proiect este proiectul pe care l-a iniţitat şi noi, România, proiectul cu un procuror european şi aici deocamdată din 27 şi-au arătat interesul 19. (…)”, a declcarat Klaus Iohannis.

Şeful statului a subliniat că statele membre care doresc să ia parte, ulterior, la astfel de proiecte „vor avea tot timpul uşa deschisă”.

Klaus Iohannis a spus că „s-a înţeles foarte bine” din discuţiile preliminare „că nu se poate merge pe ideea Europei cu mai multe vizeze”.

„Ne-am întoarce în timp şi nu îşi doreşte absolut nimeni să facem în Uniune paşi înapoi. Noi vrem să facem paşi înainte. Toţi vor o Uniune mai puternică, care face faţă mai bine crizelor, care răspunde solicitărilor cetăţenilor săi”, a spus Klaus Iohannis.

Întrebat cum a reuşit să se opună unei „Europe cu mai multe viteze”, Iohannis a afirmat că a prezentat pericolele unui astfel de proiect.

“(…) cel mai mare pe care-l văd este revenirea la geometria Cortinei de Fier, care ar fi mortală pentru Uniune, fiindcă, dacă acceptăm conceptul - încă o dată, dacă am accepta - a ieşit din discurs, dar că să vă răspund la întrebare, dacă am fi acceptat Europa cu două viteze, mai devreme sau mai târziu, viteza a doua ar fi fost în Est, şi atunci cu siguranţă ar fi revenit nişte temeri profunde ale est-europenilor, temerea de a fi lăsaţi în urmă. Cum în Vest, cu certitudine, încet, dar sigur, foarte mulţi europeni se tem că le ia cineva locurile de muncă, că vine cineva şi îi împinge la ei în ţară deoparte”, a susţinut şeful statului.

Klaus Iohannis a mai spus că UE nu trebuie să fie lăsată într-o stare în care europenii să se teamă de proiectul european.

“Or nici una, nici alta nu au voie să se întâmple şi nu avem voie să lăsăm Uniunea să ajungă într-o stare în care europenii, în loc să fie optimişti şi încrezători în proiectul lor, să înceapă să se teamă de proiectul european”, a spus Iohannis, precizând că şi alţi şefi de stat au adus argumente care au dus la respingerea ideii unei Europe cu mai multe viteze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO