Eveniment

Isarescu anunta ca inflatia si cursul s-au linistit. Oamenii de afaceri cer reducerea puternica a dobanzilor pentru relansarea economiei

07.05.2009, 19:29 19

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu sustine mai departe ca economia ar putea continua sa creasca si in 2009, desi intr-un ritm modest, anticipand o revenire in toamna, in timp ce inflatia nu va mai fi o problema.

In acelasi timp, el considera ca bancile au sarit calul cu dobanzile la depozite si din aceasta cauza a fost afectat si creditul.
"Decelerarea economiei s-a manifestat clar (in primul trimestru - n. red.), dar eu spun ca anul are patru trimestre si imi mentin punctul de vedere ca vom avea o revenire. Personal cred ca revenim in teritoriul pozitiv", a spus Isarescu la conferinta de presa organizata ieri cu ocazia prezentarii raportului asupra inflatiei pe trimestrul intai.
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, spune ca in banca centrala este un pariu legat de evolutia economiei, Isarescu mizand pe crestere, si ca doar in cazul in care si trimestrul al doilea va consemna scadere se va putea vorbi despre recesiune.
Ieri cursul leu/euro a coborat la un minim al ultimelor patru luni, intrand sub 4,12 lei/euro, in timp ce Bursa a urcat cu 6,65%.
Oamenii de business nu sunt insa optimisti in privinta mersului economiei. Vladimir Cohn, cu afaceri in industria hartiei, spune ca nu-si poate da seama pe ce se bazeaza guvernatorul, semnalele din mediul de business indicand o contractie semnificativa. "Poate guvernatorul are o perspectiva mai larga si vede unde noi nu vedem."
La randul lor, managerii din sectorul auto au previziuni pesimite privind scaderea vanzarilor chiar pana la nivelul din 2003, ceea ce va antrena si disponibilizari numeroase in conditiile in care costurile sunt mult mai mari decat acum sase ani.
"Din 38.000 de oameni angajati la nivel national in retelele dealerilor autorizati, circa 20% vor fi disponibilizati in cazul in care scaderea vanzarilor nu se opreste.Trebuie sa facem acest lucru pentru ca cine nu restructureaza nu va putea rambursa creditele", afirma Alin Tapalaga, director general Porsche Interauto.
Oamenii de afaceri considera ca primul semnal al revenirii economiei ar fi dezghetarea pietei imobiliare, deoarece sectorul constructiilor genereaza multe locuri noi de munca. Tot pe aceasta dezghetare s-ar putea baza si reluarea creditarii, considera Radu Ghetea, presedintele CEC.
BERD a adoptat ieri prognoza Comisiei Europene de scadere a PIB cu 4%, fata de previziunea anterioara cu o crestere minima de 1%. "Dupa un declin major al productiei in trimestrul IV 2008, este de asteptat ca economia Romaniei sa continue sa se contracte pe parcursul acestui an", crede Erik Berglof, economistul-sef.
Isarescu a declarat ieri ca reducerea dobanzii nu reflecta neaparat o preocupare a bancii centrale fata de cresterea economica.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO