Eveniment

Isarescu: Autoritatile trebuie sa evite o abordare emotionala a crizei

26.02.2009, 19:45 38

Autoritatile ar trebui sa evite o abordare emotionala a crizei si sa nu recurga la masuri gresite sub presiunea sindicatelor si patronatelor, a declarat ieri la Cluj guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

"Un pericol pentru aplicarea unei strategii coerente de ajustare ordonata a dezechilibrului extern il constituie prognozele din ce in ce mai pesimiste elaborate de diferite institutii privind cresterea economica din Romania in anul 2009 si care merg pana la a anticipa o crestere negativa. Pericolul consta in aceea ca factorul politic, dand crezare acestor prognoze, ar putea sa trateze problema emotional, adoptand masuri de relaxare fiscala si salariala, care nu ar face decat sa agraveze criza", a spus Isarescu. El a adaugat ca trebuie gasite solutii care sa recastige increderea consumatorilor, dar si a investitorilor in economia romaneasca.
Seful bancii centrale a apreciat ca din punctul de vedere al impactului direct, sistemul bancar a fost putin afectat de criza pentru ca nu a fost expus la active toxice, precum si datorita masurilor prudentiale si administrative adoptate de-a lungul timpului de BNR.
"Indirect insa, criza financiara internationala si mai ales consecinta ei evidenta - recesiunea din tarile dezvoltate - se extinde asupra economiei romanesti pe mai multe canale. Pe canalul comercial, incetineste cresterea exporturilor sau chiar le reduce. Pe canalul financiar, limiteaza accesul la finantare externa si astfel restrange volumul creditarii si genereaza dificultati in serviciul datoriei externe private. Pe canalul cursului de schimb, reducerea finantarilor externe s-a reflectat in deprecierea monedei nationale. Pe canalul increderii, a avut loc o retragere a investitorilor din tarile est-europene. Aceasta a avut drept efect manifestarea pe piata monetar-valutara a unor momente de panica si atacuri speculative, precum cel din luna octombrie din Romania, care a facut necesara interventia BNR", a spus guvernatorul.
El a mentionat ca este necesara o intarire a politicilor fiscale si internationale, si considera ca bugetul pe 2009 constituie un prim pas facut in acest sens. "Stimularea economiei prin crearea unor noi locuri de munca in domenii deficitare precum este si agricultura, ar putea asigura cresterea economica din acest an", a spus Isarescu.
Guvernatorul a mentionat ca pentru 2009 se poate vorbi de o crestere economica tinandu-se cont de faptul ca preturile la combustibili in prezent sunt cu 15%-20% mai mici decat acum 8 luni si, chiar daca exporturile vor scadea, importurile vor scadea si mai mult.
"Exista totodata fonduri structurale si de aderare care nu au fost accesate anul trecut, si care urmeaza sa fie accesate in acest an, iar flexibilitatea cursului de schimb nu afecteaza direct economia reala", a explicat guvernatorul.
In opinia sa, domenii precum industria constructiilor de masini, constructii civile si industriale vor cunoaste scaderi in 2009 si vor influenta negativ economia, insa acestea ar putea fi completate de industria farmaceutica si a medicamentelor, industria alimentara, cea a tehnologiei informatiei care trebuie sa se dezvolte si sa sustina cresterea economica.
"Eu sunt relativ optimist si noi trebuie sa fim optimisti pentru a iesi mai usor din criza. Obiectivul BNR pe termen lung este o inflatie scazuta si stabila, fiindca inflatia este principala sursa de instabilitate financiara. Banca Nationala trebuie sa asigure stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara", a spus Isarescu.
Guvernatorul a primit ieri titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Babes-Bolyai din Cuj-Napoca.
Inainte de acest eveniment, guvernatorul s-a intalnit cu studentii Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor din cadrul universitatii clujene carora le-a spus ca o constructie monetara bazata si pe politici fiscale si pe aranjamente salariale "este la fel de dificila, daca nu mai dificila, precum constructia unei autostrazi". 
"Daca noi nu suntem in stare sa terminam o autostrada, cat de usor ne este noua sa intram in zona euro? Cu cuvinte, poate, dar nu de cuvinte este nevoie, ci este nevoie si de fapte", a subliniat seful bancii centrale.
Potrivit acestuia, pentru adoptarea euro este nevoie de un deficit bugetar redus, de mentinerea inflatiei la un nivel scazut, lucruri care sunt mai greu de pus in practica.
 
Romania ar putea apela la un program de finantare externa pe mai multi ani
BNR se gandeste impreuna cu Guvernul la o formula pentru ca Romania sa se imprumute de pe plan extern mai mult decat este nevoie, pentru a putea fi sprijinita cresterea economica, a spus ieri guvernatorul BNR Mugur Isarescu fara a mentiona care este necasarul de finantare. El a spus ca este vorba despre mai multe imprumuturi care ar putea fi luate de la BM, BERD sau FMI si ca saptamana viitoare vor fi finalizate discutiile cu Guvernul. "Discutia care este in curs (in privinta unei finantari externe - n.r.) s-ar putea referi si la un program pe mai multi ani. Un asemenea pachet trebuie gandit. Avem date ca sa credem ca criza se va prelungi".
 
Piata imobiliara trebuie sa revina cu picioarele pe pamant
Prima conditie necesara pentru deblocarea pietei imobiliare este sa revina cu picioarele pe pamant, iar in zona "fitoasa" a marilor orase nu se poate elibera pana cand preturile nu vor reveni la un nivel rezonabil, a declarat Isarescu. "Nu se poate debloca ceva ce era cu capul in nori, dar si cu picioarele cu mult deasupra realitatilor", a afirmat Isarescu. "Referindu-ne la marile orase, putem vorbi despre zona 'fitoasa', unde efectiv s-a sarit calul, si aici nu vad nicio sansa de deblocare pana cand pretul nu va reveni la un nivel rezonabil. De asemenea, avem si zone care nici nu cred ca sunt blocate. Populatia va cere din nou dupa aceasta perioada de reasezare", a spus guvernatorul BNR.
 
BNR a "urecheat" unele banci pentru lipsa de prudenta
Unele banci au fost "urecheate" de BNR pentru ca au evaluat grest riscurile si au acordat credite in valuta populatiei care ulterior, in parte, au devenit neperformante, a spus guvernatorul BNR. "Pur si simplu au evaluat grestit riscurile. Nu vreau sa spun ca au ademenit populatia prin credite cu buletinul (...) dar au semnalat doar nevoia oamenilor de a se imprumuta si au aratat doar partea frumoasa a lucrurilor. Au fost banci care au fost urecheate de noi pentru aceasta lipsa de prudenta".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO