Eveniment

Isărescu: BNR ar putea trece la înăsprirea politicii monetare din cauza incoerenţei politicienilor

Isărescu: BNR ar putea trece la înăsprirea politicii monetare din cauza incoerenţei politicienilor

Autor: Claudia Medrega

27.10.2010, 23:54 22

"Prin forţa lucrurilor, ţara asta a fost nevoită să majoreze TVAde la 19 la 24%, cu cinci puncte procentuale. A provocat un mareşoc. A perturbat ciclul economic. Ne-a întrerupt nouă, BNR, unîntreg ciclu de reducere a dobânzii şi asta nu este o chestie dejoacă, să ai o anumită predictibilitate, o anumită ţinută înpolitica monetară şi să fii întrerupt brutal. Ca să apară riscul săinversezi trendul datorită creşterii inflaţiei care apare după oasemenea măsură", a spus Isărescu la seminarul "România, încotro?Cum să redăm încrederea?" organizat ieri la BNR.

Guvernatorul a adus în discuţie lipsa coerenţei la nivelulpoliticilor şi mesajelor din zona Guvernului şi a politicienilor,exemplificând cu discursul public care vorbeşte în prezent dereducerea importantă a TVA ca o soluţie a ieşirii din criză, latrei luni de la decizia de majorare a taxei. "Suntem totalincoerenţi în politici şi mesaje."

În acest context, prima de risc pentru România, mai mare decâtîn alte ţări europene, reflectă coerenţa redusă în politici şimesaje, având în vedere că o parte dintre fundamente sunt corecte,iar rezervele valutare sunt mari.

"CDS pentru România reflectă o coerenţă redusă, ca sa nu zicaltfel, dacă nu în politici, măcar în mesajul pe care-l transmitemîn exterior. Plătim cu toţii şi căutăm vinovaţi şi motive în altepărţi decât ar trebui (...) Cum putem să vorbim de coerenţă dacădiscursul public vorbeşte acum de reducerea TVA ca o soluţie deieşire din criză. Suntem total incoerenţi dacă după trei luni de lamajorarea TVA venim cu acest mesaj."

Referindu-se la preocuparea cvasipermanentă - de ce unele ţărise dezvoltă şi altele mai puţin, el a menţionat că este adeptulopiniei conform căreia diferenţa o face coerenţa politicilor îngeneral şi a politicilor macroeconomice în particular.

"Se dezvoltă ţările care, cu perseverenţă, dovedesc coerenţă înpoliticile economice şi financiare, deci un fel de managementstatal, care depinde şi de maturitatea statului, dar şi de tăriainstituţiilor, de capacitatea lor de a nu se lăsa influenţate deciclurile scurte, de calitatea oamenilor, a elitelor, de cultură.Modelul cultural este esenţial. Căutăm uneori vinovaţi în toatepărţile. Nu există substitut pentru coerenţa politicilormacroeconomice şi financiare."

Isărescu a mai spus că, de multe ori, un guvern ia măsuriconsistente, de care beneficiază alt guvern. "Lasă că plăţile leface cineva după anul electoral."

În urmă cu două săptămâni, cotaţiile CDS-urilor pentru România(instrumentele care măsoară riscul de default) intraseră sub pragulde 300 de puncte de bază pentru prima dată după patru luni în caretrecuseră şi de 400 de puncte la sfârşitul lui iunie, când acordulcu FMI risca să deraieze din cauza eşecului înregistrat de Guvernîn încercarea de a reduce şi pensiile, pe lângă salarii.

De săptămâna trecută, CDS-urile au urcat însă din nou la peste300 de puncte pe fondul turbulenţelor politice care alimenteazăpercepţii negative la nivelul investitorilor străini. În acelaşicontext, leul s-a depreciat rapid, iar cursul a sărit pentru câtevazile la peste 4,30 lei pentru un euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO