Eveniment

Isărescu: Cea mai mare problemă este că statele s-au supraîndatorat înainte de criză. O lecţie despre keynesianism

Isărescu: Cea mai mare problemă este că statele s-au supraîndatorat înainte de criză. O lecţie despre keynesianism

Autor: Ovidiu Tempea

04.10.2011, 14:08 1093

Supaîndatorarea statelor înainte de începutul crizei reprezintă cea mai mare problemă, întrucât s-a limitat spaţiul de intervenţie, pe care chiar Keynes l-a propus, condiţionat de o politică prudentă în perioadele de avânt economic, afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Keynes nu spunea niciodată oricând şi oricum, guvernele trebuia să-şi păstreze în perioadele bune o rezervă pentru a putea interveni când sunt probleme.(...) Problema actuală este exact supraîndatorarea statelor înainte de declanşarea crizei, ceea ce a pus guvernele actuale în situaţia de a nu se mai putea îndatora suplimentar, deci nu mai pot aplica soluţia lui Keynes. Dar soluţia lui Keynes spunea clar: conservaţi-vă capacitatea de intervenţie în perioadele bune", a spus Isărescu, la Romania Financial Forum, eveniment organizat de Mediafax în parteneriat cu BNR.

Astfel, guvernatorul BNR vede încă viabilă soluţia propusă de Keynes, dar numai în condiţiile în care statul are câmp de manevră, nu s-a supraîndatorat şi poate să-şi finanţeze cheltuielile.

În acest context, Isărescu a adus în discuţie rezistenţa Germaniei faţă de o soluţie facilă în cazul Greciei, arătând că cea mai mare economie din Europa a avut grijă să acumuleze spaţiu de manevră şi s-a restructurat în perioada anterioară crizei.
"Germania şi-a conservat capacitatea de intervenţie. Este ţara unde nivelul de trai şi salariul real nu au mai crescut din 1997-1998. Bineînţeles că nu cedezi uşor o asemenea poziţie, cine ar ceda-o, apare şi partea cealaltă cu solidaritatea europeană", a afirmat şeful băncii centrale.

Economistul britanic John Maynard Keynes (1883-1946) este cunoscut în mod special pentru susţinerea politicilor guvernamentale intervenţioniste, prin măsuri fiscale şi monetare în scopul temperării efectelor adverse ale recesiunilor, crizelor economice şi boom-urilor economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO