Eveniment

Isarescu: Cum ar fi ca o banca centrala sau un guvern sa se imprumute? Ca sa ce?... Sa acopere un gol de finantare al sectorului privat care nu se stie cat de mare este?

Isarescu: Cum ar fi ca o banca centrala sau un guvern sa se imprumute? Ca sa ce?... Sa acopere un gol de finantare al sectorului privat care nu se stie cat de mare este?
09.02.2009, 19:04 20

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu (foto stanga), sustine ca banca centrala este deschisa la ideea unei finantari externe, insa precizeaza ca un acord cu o institutie internationala ar presupune costuri de cateva sute de milioane de euro, pe care Romania le va suporta in viitor, fara sa se cunoasca, in acest moment, ce gol de finantare va avea sectorul privat. "Suntem deschisi la ideea unei finantari externe, dar nu pe picior. Discutiile sa se faca pe o baza solida. Avem o baza de evaluare si solicitam o corelare si din partea bancilor comerciale si a specialistilor interni si externi", a spus Isarescu ieri la intalnirea cu ministrul finantelor, Gheorghe Pogea (foto dreapta), si reprezentantii bancilor, in frunte cu presedintele ARB, Radu Ghetea (foto mijloc). El a mentionat ca daca o parte a bancilor comerciale "nu vor putea sa rostogoleasca toate liniile de finantare" si va aparea o scadere a creditarii fara a fi compensata de bancile romanesti, atunci s-ar putea observa o scadere a economiei si a veniturilor bugetare si, implicit, o crestere a deficitului, ceea ce ar crea probleme. Guvernatorul a admis ca datoria privata pe termen scurt este mare, dar sustine ca sumele sunt concentrate la cateva banci si cateva corporatii, insistand pe diferentierea fata de datoria mult mai scazuta a statului. "Cum ar fi ca o banca centrala sau un guvern sa se imprumute? Ca sa ce?... Sa acopere un gol de finantare al sectorului privat care nu se stie cat de mare este? (...) La un acord apar costuri de sute de milioane de euro, care se vor resimti in viitor. Cineva le va plati", a metionat Isarescu. El a spus ca finantarea deficitului bugetar la costuri rezonabile este vitala pentru Romania in conditiile actuale, cand este dificil de acoperit si un nivel redus, de 2% din PIB. Datoria externa totala se ridica in septembrie la 70 mld. euro, din care partea statului era de numai 10 mld. euro, restul fiind contractata de banci si companiile private, potrivit datelor BNR. Datoria pe termen scurt, care trebuie rambursata in mai putin de un an, reprezenta 18,4 miliarde de euro.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO