Eveniment

Isarescu: Iesirea din tintele agreate cu FMI nu poate fi aplaudata

Isarescu: Iesirea din tintele agreate cu FMI nu poate fi aplaudata
28.04.2010, 23:10 23

"Iesirile din tintele negociate cu FMI nu pot fi aplaudate, darnu trebuie nici dramatizat. Trebuie sa fim atenti si echilibrati.Nu putem spune inca exact care este situatia fiscala. Trebuie saasteptam evaluarile. Evident ca nu este o situatie simpla, pentruca pe partea de cheltuieli reducerile se fac foarte greu", a spusIsarescu.

O noua misiune a FMI se afla la Bucuresti incepand de marti sipana pe 7 mai pentru a evalua criteriile indeplinite de Romania inprimul trimestru. La evaluarile precedente Fondul s-a aratat foartetolerant continuand sa elibereze transele de bani in ciuda amanariireformelor asumate de Guvern. Insa cele mai recente semnale indicafaptul ca de aceasta data FMI vine cu masuri foarte concrete pentrureducerea deficitului bugetar.

In conditiile in care Guvernul nu va diminua cheltuielile dinsectorul bugetar exista riscul majo rarii unui impozit precum TVA,avand in vedere ca avansul economiei nu va fi suficient pentru adetermina o crestere consistenta a veniturilor bugetare.

Intrebat daca societatea ar trebui sa accepte in aceste conditiio majorare de taxe, guvernatorul BNR a raspuns ca nici el si nicibanca centrala nu sunt adeptii unei asemenea masuri.

"Consideram ca intr-o perioada de activitate economica slaba,inca de recesiune, o asemenea decizie nu este binevenita. Parereamea este ca ar inrautati situatia, dar nici nu pot sa spun ca putemsa ramanem asa, cu presiuni sociale si politice, cu cheltuielibugetare mari, care merg spre 40%, uneori chiar mai mult, si cuvenituri care nu pot sa fie mai mari de 30-31% din PIB."

Romania s-a angajat in acordul cu FMI ca va reduce deficitulbugetar de la peste 7% din PIB anul trecut la 5,9% din PIB in 2010.In conditiile in care FMI a redus estimarea privind crestereaeconomica a Romaniei de la 1,3% la 0,8%, ramane de vazut daca va fiacceptata majorarea tintei de deficit bugetar. Isarescu a amintitca ponderea cheltuielilor sociale si a celorlalte cheltuielibugetare in PIB este de circa 40%, in timp ce Romania reuses te sacolecteze venituri reprezentand 30-31% din PIB, maxim 32% dinPIB.

"Trebuie sa luam o decizie. Cea mai buna alegere este sa punemin practica acordul cu FMI. Sa facem economii pe partea decheltuieli curente si cheltuieli sociale. Economii de toatefelurile se pot face acolo, si banii astfel economisiti sa-ifolosim pe cheltuieli de capital, care creeaza locuri de munca siin ultima instanta vor imbunatati situatia colectarii. Trebuiefacut un efort. Societatea ar trebui sa inteleaga ca nu putem ceremai mult decat colectam."

Pe de alta parte, guvernatorul BNR considera ca Romania nu arenevoie de noi imprumuturi, in conditiile in care a avut o finantarebuna. "Nu este oportun sa ne imprumutam acum."

O serie de analisti au inceput sa anticipeze ca acordul cu FMIsi Comisia Europeana (CE) s-ar putea impotmoli la inceputultoamnei, pentru ca intarzierea redresarii economiei va face si maidificila asumarea de catre Guvern a masurilor nepopulare dereducere a cheltuielilor, chiar daca actuala evaluare se va incheiacu eliberarea unei noi transe de bani. CE a avertizat ca deficitulbugetar ar putea sa depaseasca in acest an tinta asumata de Guvern,de 5,9% din PIB, avand in vedere ca reducerea cheltuielilor prindiminuarea numa rului de bugetari este dificil de realizat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO