Eveniment

Isarescu isi pastreaza discursul optimist: in toamna economia revine pe plus. "Inca mai cred ca vom avea o recesiune in V"

22.05.2009, 00:00 37

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu vede in continuare sanse pentru o revenire a economiei in a doua parte a anului astfel incat 2009 sa fie incheiat pe plus, insa discursul sau optimist ramane aproape singular pe piata, in timp ce previziunile oamenilor de afaceri, dar si ale analistilor financiari, pentru restul anului, sunt tot mai pesimiste.
In primul trimestru, Produsul Intern Brut s-a contractat cu 6,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, luandu-i prin surprindere chiar si pe cei mai pesimisti dintre analisti. In ultimul trimestru din 2008 economia era inca in crestere, cu un plus de 2,9%.
"Inca mai cred ca vom avea o recesiune in (forma literei, n. red.) V si ca am trecut de punctul de jos", a spus guvernatorul Isarescu. El considera ca statele din regiunea Europei Centrale si de Est au potentialul de a iesi din perioada de criza financiara mai repede decat economiile mature, intrucat pastreaza oportunitati importante de investitii.
"In ciuda a ceea ce vedeti la televizor, consumul este in continuare sustinut de salariile care au crescut puternic in anii trecuti", le-a spus Isarescu ascultatorilor reuniti la Forumul Financiar Central si Sud-Est European.
In timp ce Guvernul lucreaza cu un scenariu de scadere economica de 4% in 2009, oamenii de afaceri sunt pesimisti si cred ca greul abia urmeaza.
Guvernatorul a aratat ieri ca patru din canalele prin care criza s-a manifestat - cursul de schimb, inflatia, deficitul extern si disponibilitatile de capital - au depasit perioada cea mai dificila, grosul ajustarilor producandu-se in perioada noiembrie-martie. Singurul canal ramas este criza economica.
"N-am spus niciodata si nu spun ca economia merge bine. Am spus ca la ajustarea, care era absolut necesara, economia a raspuns foarte bine, fata de cum ma asteptam, pentru ca ajustarea poate sa insemne chiar amputare."
Isarescu subliniaza insa ca din punctul de vedere al nivelului de trai nu se vor vedea imbunatatiri mai devreme de un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO