Eveniment

Isarescu preia personal coordonarea interventiilor pe curs si pe dobanzi

Isarescu preia personal coordonarea interventiilor pe curs si pe dobanzi
16.11.2009, 23:25 61

Guvernatorul Mugur Isarescu a preferat sa preia personalcoordonarea operatiunilor de piata valutara si monetara, directieaflata in mandatul trecut in portofoliul fostului viceguvernatorEugen Dijmarescu, dupa ce in locul acestuia Parlamentul l-a votatin mod surprinzator pe Bogdan Olteanu.

Din aceasta pozitie, Isarescu va supraveghea directinterventiile pe curs, injectiile de lichiditate pe piata monetara,dar si administrarea rezervei valutare de peste 28 mld. euro siplasarea celor aproape 104 tone de aur.

Intrarea lui Olteanu in Consiliul de Administratie a dus la oreorganizare a structurii interne, desi din cei patru conducatoriexecutivi, trei au facut parte si din echipa care si-a incheiatmandatul in octombrie.

Olteanu, 38 de ani, de profesie avocat, a primit statistica siserviciile informatice (aflate in trecut sub coordonarea luiDijmarescu) si directia juridic (de la guvernatorul Isarescu), carepresupun doar procesarea de date. Directiile unde sunt necesarecunostinte specifice, cum sunt operatiunile de piata saustabilitatea financiara, au fost insa redistribuite, astfel incatOlteanu sa nu fie expus la multe detalii tehnice.

Totodata, la BNR a fost infiintat un comitet de armonizarelegislativa, care va fi coordonat de Olteanu. Comitetul va avea casarcina revizuirea reglementarilor date pana acum de BNR, dar vatrebui sa pregateasca si detaliile de natura juridica pentruadoptarea euro, la inceputul lui 2015. Stabilitatea financiara, oalta directie importanta coordonata in trecut de Dijmarescu, a fostpreluata de viceguvernatorul Cristian Popa, care a pastratdirectiile de politica monetara si relatii internationale.

Prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, aflat la al doileamandat, si-a pastrat portofoliul, avand sub coordonare unele dintrecele mai importante directii - Supraveghere, Reglementare siAutorizare, Contabilitate si Emisiune si Tezaur, cat sicompartimentul Gestiunea Crizelor Financiare.

Atribuirea sarcinilor de coordonare a diferitelor directii afost decisa de Consiliul de Administratie in sedinta de lainceputul lunii noiembrie, cand a fost dezbatuta si conduita depolitica monetara. Totusi, BNR nu a publicat inca noua organigrama,aceasta fiind in lucru la directia Resurse Umane, pentrudefinitivarea detaliilor tehnice.

Isarescu, aflat acum la al patrulea mandat de guvernator, estespecialist in politicile de curs de schimb, aceasta fiind si temalucrarii sale de doctorat, sustinuta in 1989. In toamna trecuta, intimpul atacului speculatorilor straini asupra leului, Isarescu acondus personal din dealingul BNR interventiile pe curs.

BNR a reusit in ultimul an sa isi protejeze rezerva valutara,care a ajuns chiar la maxime istorice de peste 28 de miliarde deeuro, alimentata si de imprumutul de la Uniunea Europeana si FondulMonetar International.

Totusi, analistii au calculat ca BNR a cheltuit pana la unmiliard de euro in unele luni, cum a fost septembrie, pentru a seasigura ca leul nu intra intr-o cadere necontrolata. De altfel,dupa deprecierea agresiva din iarna trecuta, cursul a fost relativstabil, osciland din februarie in banda 4,1-4,3 lei pentru un euro.Pe langa operatiunile de piata, Isarescu are in subordinedirectiile de comunicare, secretariat si resurse umane.

Eugen Dijmarescu, care in mandatul sau coordonase operatiunilede piata, ii castigase increderea guvernatorului Isarescu pe vremeacand erau colegi la Institutul de Economie Mondiala, unde amandoiau fost cercetatori.

Directia Operatiuni de piata este condusa de mai bine de undeceniu de unul dintre cei mai discreti directori din BNR, LiaTase. Ea este responsabila atat de derularea operatiunilor BNR, catsi de conducerea licitatiilor pentru vanzarea titlurilor de stat pepiata primara.

De anul acesta, BNR a reintrat dupa o pauza de mai multi ani inpozitia de creditor net al sistemului bancar, odata cu epuizareaexcesului structural de lichiditati de pe piata.

Bancile sunt acum nevoite sa apeleze periodic la credite derefinantare de la BNR, care le cere in schimb sa detina titluri destat, cu care sa garanteze imprumuturile. De altfel, banca centralaa urmarit tot anul cu mare atentie nivelul lichiditatilor de pepiata, astfel incat sa permita Finantelor sa vanda titluri de statpentru a-si acoperi deficitul bugetar.

In subordinea lui Isarescu

  • Operatiuni de piata
  • Comunicare
  • Resurse umane
  • Secretariat

ULTIMA ORA

BNR elibereaza bancilor alte sute de milioane deeuro

Banca Nationala a decis ieri, intr-o sedinta extraordinara, sareduca rezervele minime la valuta pe care bancile trebuie sa leconstituie de la 30% la 25%, pentru a permite statului sa isifinanteze deficitul bugetar, in conditiile in care a devenit clarca transele de la UE si FMI nu vor veni mai devreme de ianuarie2010. "Acoperirea din resurse ale pietei interne a necesarului definantare a sectorului guvernamental in ultima parte a anuluicurent, concomitent cu pastrarea echilibrelor macroceconomice,impune adecvarea conditiilor de finantare din sistemul bancar",explica BNR. Reducerea rezervelor va duce la eliberarea unor sumede ordinul sutelor de milioane de euro, potrivit estimariloranalistilor. "Aceasta masura arata flexibilitatea pe care o are BNRcu o rezerva valutara mare. Problema este acum in curtea guvernului- cum va folosi banii pe care ii absoarbe din piata pentru areporni motorul economiei", spune Lucian Anghel, economistul-sef alBCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO