Eveniment

Isărescu: Problema cu inflaţia este că dăm cei mai mulţi bani pe mâncare

Isărescu: Problema cu inflaţia este că dăm cei mai mulţi bani pe mâncare

Autor: Ciprian Botea

05.05.2011, 23:58 1623

Ponderea prea mare a alimentelor în coşul de consum, care a datpeste cap prognozele de inflaţie ale Băncii Naţio­nale, este oproblemă care a fost discu­tată cu Institutul Naţional deStatistică (INS), dar care rămâne nerezolvată pentru moment, spuneguvernatorul BNR, Mugur Isărescu (desen).

"Este o problemă care s-a discutat o zi întreagă cu InstitutulNaţional de Statistică. Dar asta e situaţia, lucrăm cu acestindice. Aceasta nu este o ex­plicaţie, nu este o scuză, este orealitate bazată pe cifre", a declarat ieri Isă­rescu laprezentarea raportului tri­mes­trial asupra inflaţiei. BancaNaţională şi-a revizuit în creştere prognoza de inflaţie pentruanul acesta, de la 3,6% la 5,1%, aşteptându-se ca preţurileproduselor alimentare şi ale carburanţilor să fie principaliifactori de presiune. Inflaţia anualizată a urcat peste pragul de 8%în luna martie, iar Isărescu spune că doar un an agricol bun arajuta procesul de dezinflaţie.

România înregistrează a doua cea mai mare creştere de preţuri laalimente din regiune, după Bulgaria. În plus, în toamnă urmează ocreştere a preţului la energia termică, ceea ce va aduce o presiunesuplimen­tară asupra inflaţiei.

Isărescu a precizat că nu cantitatea de lei de pe piaţă estecauza majorării preţurilor, în condiţiile în care în ultimiidoi-trei ani baza monetară s-a menţinut în jurul a 50 mld. lei,fiind aco­perită în totalitate de rezerva valutară. El a arătat, deaseme­nea, că rezerva de aur de 103,7 tone a BNR acoperă o treimedin emisiunea mone­tară, iar o aco­perire mai ridica­tă nu aexistat nici măcar în tim­pul etalonului aur.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO