Eveniment

Isărescu: România a repatriat aurul Poloniei, dar tezaurul României nu a fost returnat de Rusia

Foto Mediafax Foto

Foto Mediafax Foto

Autor: Claudia Medrega

07.12.2012, 00:07 7058

România a repatriat Poloniei aurul care a rămas în tezaurul BNR până în 1947, însă aurul trimis de România în Primul Război Mondial la Moscova nu a fost returnat nici după aproape 100 de ani, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu la o ceremonie organizată la Ambasada Poloniei în cadrul căreia a primit Crucea de Comandor al Ordinului de Merit a Poloniei.

"În decembrie 1916, în timpul Primului Război Mondial, România a trimis aurul în Moscova către o ţară aliată, departe de linia frontului, printr-un teritoriu care era incomparabil mai prietenos decât cel străbătut de aurul polonez în anul 1939. Şi aurul nostru nu a fost returnat în România, după aproape 100 de ani". În septembrie 1939, prin România a fost evacuat tezaurul Bank Polsky, banca cetrală poloneză, care avea în acel moment un statut similar cu cel al Băncii Naţionale a României. O mică parte din tezaurul polonez nu a mai reuşit să părăsească România şi a rămas în custodia BNR până în 1947.

"Această distincţie mi-a fost acordată în semn de recunoaştere a contribuţiei mele la dezvoltarea cooperării polono-române şi promovarea cunoaşterii istoriei comune a ţărilor noastre. Cu toate acestea, eu cred că această distincţie este meritată aât de Banca Naţională a României, o instituţie în care mi-am petrecut 22 de ani din cariera mea, cât şi de predecesorii mei de la banca centrală şi eforturilor lor, făcute în scopul de a ajuta poporul polonez să-şi salveze tezaurul", a declarat Isărescu.

La ceremonie au participat cei doi copii ai guvernatorului BNR - Lăcrămioara şi Costin, membrii consiliului de administraţie al băncii centrale şi consilierii Adrian Vasilescu şi Lucian Croitoru. Printre invitaţi s-au aflat şi Steven van Groningen, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini, Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor şi Daniel Dăianu, consilier al premierului Victor Ponta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO