Eveniment

Isarescu: Romania risca o criza a cursului de schimb si ajustarile ar fi fost foarte dureroase fara finantarea externa

Isarescu: Romania risca o criza a cursului de schimb si ajustarile ar fi fost foarte dureroase fara finantarea externa
26.11.2009, 00:00 42

Presiunile de depreciere a leului ar fi dus la o criza acursului de schimb, cu efecte negative asupra inflatiei siactivelor financiare ale populatiei, daca riscul aparitiei gapuluide finantare sar fi materializat la nivelul maxim anticipat pentru2009, considera Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

El sustine ca, in cazul economiei romanesti, unele ajustari arfi fost foarte dureroase fara asistenta financiara externa. Pe dealta parte, diminuarea cheltuielilor publice, inclusiv a celor cusalariile, in conditiile in care in timpul ciclului de intrari maride capitaluri acestea ajunsesera la niveluri nesustenabile, ar fipurtat marca unei credibilitati reduse.

"In acest context, acordurile cu UE si cu FMI au furnizat douaelemente esentiale pentru economia romaneasca: acoperireadeficitului de finantare externa si credibilitate", se arata indizertatia prezentata, marti, de Isarescu cu ocazia primiriititlului de membru corespondent al Academiei Regale a Doctorilordin Spania.

Calculele au aratat ca pentru anul 2009 Romania ar fi putut aveaun deficit de finantare estimat intre 7,5 si 16 miliarde de euro,depinzand de sentimentul investitorilor straini si de dorinta lorde a reinnoi liniile de finantare ale bancilor si ale companiilorprivate. Acest sentiment negativ sa reflectat in deprecierea leuluiin perioada octombrie 2008 februarie 2009.

Importul de credibilitate de la UE si FMI a facut ca unelefinantari private sa nu se mai reduca sau sa se diminueze maiputin, iar masurile incluse in acordurile mentionate au asiguratfinantarea economiei romanesti.

In ceea ce priveste evolutia viitoare a cursului real efectiv almonedei nationale, Isarescu sustine ca este de dorit stabilizareaacestuia in jurul unui nivel compatibil cu un deficit de contcurent ce poate fi acoperit confortabil prin investitii strainedirecte.

Diferenta intre depozitele si imprumuturile in valuta dinRomania reprezinta una dintre cele mai mari vulnerabilitati aleeconomiei, fiind principalul canal prin care eventuala stopare afinantarii externe se transfera in deprecierea cursului deschimb.

Scaderea presiunilor de depreciere a leului si, implicit,diminuarea presiunilor inflationiste aparute prin intermediulcanalului cursului de schimb, impreuna cu eforturile de consolidarela nivel fiscal au permis bancii centrale sa treaca la relaxareaprudenta a politicii monetare, ceea ce va atenua panta de scadere aPIB fara amplificarea presiunilor inflationiste, in opiniaguvernatorului bancii centrale.

Isarescu apreciaza ca interventiile valutare au avut in vedere,in primul rand, evitarea unei deprecieri excesive a monedeinationale si corelarea nivelului deprecierii si a pasului acesteiacu progresele inregistrate in ajustarea contului curent. Totodata,interventiile valutare au fost calibrate in functie de evolutiarezervelor valutare, marimea si momentul interventiilor fiindlegate si de controlul lichiditatii pe piata monetara, inconditiile in care finantarea deficitului bugetar sa realizat, inanumite perioade, intro masura semnificativa prin utilizareasumelor primite in contextul acordului de finantare cu FMI, UE sialte institutii financiare internationale.

Guvernatorul BNR, membru corespondent al AcademieiRegala a Doctorilor din Spania

Guvernatorul Bancii Nationale Mugur Isarescu (desen) a devenitrecent membru corespondent al Academiei Regale a Doctorilor dinSpania. Academia dateaza din 1533 si a devenit printro lege din1857 Consiliul Inteleptilor, iar din 1989 a primit titlul de ReialAcademia de Doctors. Academia are 100 de academicieni si 50 demembri corespondenti. Presedinte de onoare este M.S. Regele JuanCarlos I. Academicieni si membrii corespondenti sunt cuprinsi incinci sectiuni: Stiintele Sanatatii, Stiintele Sociale, StiinteleUmaniste, Stiintele Experimentale si Stiintele Tehnologice. "MugurIsarescu este unica personalitate din strainatate admisa in douaacademii spaniole", a declarat presedintele Academiei Regale deStiinte Economice si Financiare, Gil Aluja, care este sivicepresedinte al Academiei Regale a Doctorilor. In urma cu un an,la Barcelona, guvernatorul BNR a devenit membru corespondent alAcademiei Regale de Stiinte Economice si Financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO