Eveniment

Isarescu spulbera asteptarile de revenire a economiei: mai intai sa-si corecteze statul deficitul

Isarescu spulbera asteptarile de revenire a economiei: mai intai sa-si corecteze statul deficitul
06.05.2010, 23:10 25

Guvernatorul Mugur Isarescu spune ca revenirea economiei nu estenici macar dezirabila, cat timp sectorul public nu reuseste sa isireduca deficitul enorm, fie prin taieri dure de cheltuieli, fieprin majorarea de taxe.

Guvernatorul Mugur Isarescu a refuzat ieri sa comenteze oricescenariu de majorare a taxelor - idee intens vehiculata pe fondulnegocierilor derulate saptamana aceasta cu expertii FMI- insa aavertizat ca economia nu poate creste sanatos cat timp sectorulpublic are un deficit care tinde spre 10% din PIB.

"O revenire a cresterii intr-o economie in care ajustarile nus-au terminat nu este de dorit. De aceea nu vreau sa intru inaceasta dezbatere, daca avem sau nu crestere economica. Nu arerelevanta atat timp cat sectorul public nu se corecteaza", a spusIsarescu. El a subliniat ca ajustarea deficitului de cont curent -principala vulnerabilitate a economiei romanesti invocata deanalistii straini in trecut - de la 14% in 2007 la 5% anul trecuts-a facut pe spatele sectorului privat, in timp ce sectorul publicsi-a majorat deficitul.

Cheltuielile publice s-au ridicat, inca din 2007, spre nivelulde 40% din Produsul Intern Brut (PIB), in timp ce veniturile aufost constant mai mici. Anul acesta veniturile la buget ar putea sainsemne doar putin 30% din PIB, ceea ce inseamna ca statul artrebui sa gaseasca finantare pentru a acoperi restul de 10%.

"Vedeti unde se duce deficitul. Daca iti atingi tinta de deficit(programata initial la 5,9% din PIB pentru anul acesta, n. red.) cuarierate ale statului este o varianta proasta. La fel si daca taila investitii. Capacitatea de a stimula economia se diminueaza,taiem exact ce nu trebuie taiat", a spus Isarescu. El s-a aratatingrijorat de "calitatea dezbaterilor publice", care aluneca spreideea unui stat social, cu un nivel ridicat de asistenta, dar cuvenituri reduse, un model care nu se regaseste nicaieri inlume.

"Mesajul este absolut normal si nu am intalnit o banca centralacare sa nu isi doresca stimularea productivitatii si a eficientei.Pe primele trei luni ale anului, executia bugetara arata ca la 100de lei venituri am cheltuit 122 de lei. Este enorm, evident astainseamna imprumuturi mai mari pe zi ce trece", spune Lucian Anghel,economistul-sef al BCR.

Guvernatorul continua astfel sa vorbeasca indirect desprenecesitatea implementarii unor masuri dure de reduceri de costuriprin disponibilizari si taieri de costuri in sectorul public, elpreferand de fiecare data sa "impacheteze" acest mesaj intr-unlimbaj tehnic, prin care cerea un mix echilibrat de politicimacro-economice.

"Politica monetara trebuie sa fie mai degraba neutra. In2006-2008 a fost anticiclica pentru ca politica fiscala a fostprociclica. Noi incercam de multa vreme sa compensam iesireadificila a Romaniei din situatia fiscala prociclica. Si de dataaceasta, ca si eforturile anterioare, suntem suboptimali si nugarantam succesul", afirma Isarescu.

Bancherul de investitii Matei Paun considera insa ca BNR ar fitrebuit sa fie mai transanta in aceasta problema.

"Daca banca centrala capituleaza in fata guvernului, atunci aredreptate. Dar in multe tari banca centrala da tonul, spune cum artrebui facute lucrurile. Daca sunt politici fiscale gresite, ospune raspicat. Daca guvernatorul ar fi crezut ca Romania era pe ocale gresita in ceea ce priveste politica fiscala, de ce nu aamenintat cu demisia? El ar putea sa aiba un impact fenomenal",spune Paun.

Acum guvernatorul vorbeste despre incertitudini ridicate, lasandastfel sa se inteleaga ca BNR nu mai are foarte mult loc pentrureducerea dobanzii de politica monetara de la nivelul actual de6,25% pe an, desi anticipeaza ca inflatia va incetini la 3,7% panala sfarsitul anului. "BNR a fost in general reactiva, actionand cuintarzieri. Era nevoie de coborarea mai rapida a ratelor de dobandapentru a ajuta economia. Asta presupunea insa si un alt aspect: inacelasi timp era nevoie si de intarirea politicii fiscale", spuneNicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.

El da exemplul Turciei, care anul trecut a intarit politicafiscala si a coborat dobanda, astfel ca de la o recesiune de 4% in2009 se indreapta spre o crestere economica de 6% anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO