Eveniment

Isarescu: Trecem la euro dupa 2012

18.05.2006, 00:00 559

Trecerea la euro va avea loc in perioada 2012-2014, spune guvernatorul BNR Mugur Isarescu, insa aceasta presupune recuperarea decalajelor fata de zona euro.

BNR va renunta la cadrul de tintire a inflatiei in 2010-2012, cand Romania va intra in mecanismul ratelor de schimb ERM II, mai spune guvernatorul.

"Existenta tintirii inflatiei cu un obiectiv explicit de curs este cel putin problematica, daca nu fatala. Cand vom adopta ERM II, va trebui sa renuntam, cel putin oficial, la tintirea inflatiei", a declarat Isarescu la seminarul "Romania 2010".

Mecanismul ERM II presupune ca pe o perioada determinata (cel putin doi ani) cursul valutar sa oscileze intr-o banda de plus/minus 15% fata de un nivel central agreat, inainte de adoptarea monedei unice.

"Stabilitatea preturilor trebuie sa fie ceva natural pana atunci. Cursul va trebui sa fie free-float (regim de flotare libera a cursului, fara interventii in piata din partea bancii centrale, n. red.), care nu inseamna insa fluctuant", spune Isarescu, care considera ca intre timp regimul de tintire a inflatiei poate asigura convergenta la standardele Uniunii Europene. El considera ca perioada de ramanere in ERM ar trebui sa fie cat mai mica, astfel ca trecerea la euro ar putea sa aiba loc in 2012-2014.

Pe de alta parte, spune guvernatorul, pentru o tara de dimensiuni reduse si cu o economie deschisa, asa cum este cazul Romaniei, este imposibil ca evolutia cursului de schimb sa nu aiba influente asupra preturilor interne. BNR a optat anul trecut pentru trecerea la regimul de politica monetara de tintire a inflatiei - care presupune urmarirea in exclusivitate a acestui indicator si utilizarea dobanzii ca principal instrument de politica - insa intr-o varianta "soft", in cadrul careia sunt urmariti si alti indicatori, cum ar fi cursul de schimb.

Inainte de intrarea in mecanismul ERM II, trebuie insa consolidata o inflatie scazuta, care, potrivit criteriilor de convergenta, nu poate depasi cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media inregistrata de cele mai performante trei state memebre UE. Isarescu spune ca actuala tendinta de crestere a inflatiei in zona euro favorizeaza BNR, care ar putea sa aiba de atins o tinta mai apropiata. Momentan insa, media celor mai performante trei state este de 1,5%, care ar presupune ca Romania sa aiba o inflatie de 3%.

Potrivit criteriilor de convergenta, deficitul bugetar trebuie sa se mentina sub 3% din PIB, in timp ce datoria publica poate reprezenta maximum 60% din PIB.

In prezent, Romania indeplineste conditiile privind finantele publice, insa Isarescu a subliniat ca atat deficitul bugetar, cat si datoria publica pot sa inregistreze foarte usor cresteri apreciabile. Cheltuielile mari care trebuie facute in infrastructura, sistemul de pensii, sanatate, dar si necesitatile pentru cofinantarea fondurilor UE ar putea sa inrautateasca sensibil pozitia fiscala.

In ceea ce priveste perioada de postaderare la UE, guvernatorul BNR a enumerat patru provocari in cadrul procesului de dezinflatie, si anume presiunile create de miscarea preturilor relative, continuarea corectiilor aplicate preturilor administrate (in special la energie), continuarea expansiunii cererii interne si socuri externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO