Eveniment

Isărescu va ţine cursul stabil pentru a ajuta inflaţia şi pe cei care au credite în euro

Isărescu va ţine cursul stabil pentru a ajuta inflaţia şi pe cei care au credite în euro
05.07.2010, 23:50 35

Guvernatorul Mugur Isărescu a ieşit ieri în public pentru primadată de la decizia Guvernului de a majora TVA de la 19% la 24%,pentru a anunţa că inflaţia va urca la 8%, la sfârşitul anului, dela 4,4% în mai. Isărescu a lăsat să se înţeleagă că va utiliza şicursul valutar pentru a tempera creşterea inflaţiei, în condiţiileîn care multe bunuri şi servicii au preţurile exprimate sau legatede euro. Un leu mai puternic îi va avantaja şi pe cei care aucredite în valută şi va diminua astfel presiunile de deteriorare acreditelor, în condiţiile în care Guvernul pregăteşte un val dedisponibilizări. Peste 62% din creditele contractate de populaţiesunt în valută. Fără să spună în mod direct, BNR va ţinti cursul deschimb şi nu va permite o creştere substanţială.

"Vom urmări cu atenţie, cu vigilenţă, modul în care acţioneazăactorii în piaţa de mărfuri. Observăm de asemenea, şi este un lucruîncurajator, bun în vederea stabilităţii preţurilor, că în ceea cepriveşte cursul leului avem o revenire firească a lui şi sperăm caîn această perioadă să se stabilizeze. Sperăm noi ca în aceastăperioadă să se stabilizeze nu numai piaţa valutară, ci şi cursulvalutar la niveluri mai bune pentru inflaţie, dar să reuşim săstabilizăm şi să readucem încrederea şi pe piaţa monetară înprivinţa nivelurilor de dobândă", a spus guvernatorul, înîncheierea unui seminar pe tema riscurilor legate de creditarea învalută, organizat la BNR.

În mod surprinzător, BNR a permis o depreciere considerabilă aleului, de circa 4%, imediat după ce Curtea Constituţională arespins măsura Guvernului de a tăia pensiile cu 15%, cursul urcândde la 4,2 până la aproape 4,4 lei. Odată cu decizia boardului FMIde a elibera tranşa a cincea din împrumut, de 913 mil. euro, leul arecuperat aproape întregul teren pierdut. Unii dealeri au suspectatintervenţii indirecte ale băncii centrale pe piaţă, însă operate cumult mai multă discreţie decât în anii trecuţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO