Eveniment

Isarescu: Zona euro poate fi o cutie neagra daca intram nepregatiti

Isarescu: Zona euro poate fi o cutie neagra daca intram nepregatiti

Generatia '90 a economistilor propune noi reforme si dupa 20 de ani: Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, Moisa Altar, profesor ASE, Cristian Popa, viceguvernator BNR, si Misu Negritoiu, presedintele ING Bank

15.04.2010, 23:10 85

Adoptarea euro inainte ca economia sa se fi ajustat, iar firmelelocale sa devina competitive pe pietele externe poate fi o capcana- a fost una dintre putinele concluzii ale unui seminar organizatieri de BNR pe tema competitivitatii exporturilor.

"A considera zona euro ca un fel de panaceu este periculos.Intram intr-o cutie neagra daca nu suntem bine pregatiti. Daca aiintrat in zona euro cu un curs dezechilibrat, ca sa castigicompetitivitate singura solutie este sa tai salarii si cheltuieli",a avertizat guvernatorul Mugur Isarescu, reamintind exemplul crizeiprin care trece Grecia. Firmele sunt raspunzatoare la nivelindividual sa faca investitiile necesare pentru a devenicompetitive, iar politicile macro nu pot substitui aceste eforturi,a afirmat si Surica Rosentuler, directorul directiei StudiiEconomice din BNR. "Dacia se bate pe pietele straine, spre exemplu,cu Fiat, nu cu Italia." Si ea a avertizat ca dupa trecerea la euroexportatorii nu vor mai avea confortul de a cere Bancii Nationalesa deprecieze cursul pentru a-i ajuta.

Intrebat despre afirmatia directorului Fondului MonetarInternational, Dominique Strauss-Kahn, care a spus in recentavizita la Bucuresti ca este mai important ca Romania sa aiba temelefacute la intrarea in Uniunea Monetara Europeana chiar daca aceastapresupune o amanare, Isarescu a replicat ca actualul calendarreprezinta si un stimulent pentru realizarea reformelornecesare.

"Noi insistam pe 2014-2015 pentru ca acest calendar poate sitrebuie sa fie un catalizator pentru politici macroeconomicecoerente. Fara un mix echilibrat, nu intram nicaieri", a spusIsarescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO