Eveniment

Îşi pot proteja companiile secretele în faţa "nomadismului" angajaţilor? Nu există astfel de legi

Îşi pot proteja companiile secretele în faţa "nomadismului" angajaţilor? Nu există astfel de legi

Foto: Shutterstock

Autor: Cristina Cuncea - Mediafax

17.11.2011, 13:39 834

Furtul bazei de date de angajaţii care pleacă dintr-o companie şi vânzarea acesteia către o altă firmă este cel mai întâlnit caz de concurenţă neloială cu care se confruntă companiile germane din România, neexistând sancţiuni legale în acest sens, potrivit Camerei de Comerţ Româno-Germană (CCRG).

"Concurenţa corectă este una dintre piesele fundamentale ale economiei. Există anumite limite pe care nu ai voie să le încalci. Din nefericire noi nu prea am folosit prevederile legale, trebuie să sensibilizăm mediul de afaceri să rezolvăm aceste probleme. Nu cunosc nicio sentinţă penală în baza legii concurenţei neloiale în România. Cel mai întâlnit caz de concurenţă neloială cu care se confruntă firmele germane în România este furtul bazei de date. Angajatul pleacă cu baza de date când pleacă dintr-o companie. În Germania aceast lucru se pedepseşte cu până la 3 ani de închisoare, este un aspect urmărit consecvent", a declarat joi Radu Merică, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, la conferinţa Mediafax talks about Unfair Competition, organizată în parteneriat cu Consiliul Concurenţei.

El a arătat că indiferent dacă noul angajatorul foloseşte sau nu baza de date respectivă şi acesta este pedepsit cu 2 ani de închisoare.

"Nu ai voie când pleci de la un angajator să iei scheme, desene, baze de date. Acestea sunt cazurile cele mai frecvente, dar nu cunosc nicio sentinţă în acest sens", a adăugat Merică.

Reprezentantul oamenilor de afaceri germani a arătat că şi reclama înşelătoare, prin care se încearcă atragerea de clienţi în magazine trebuie urmărite cu atenţie de autorităţi, deoarece distorsionează concurenţa.

La rândul său, Mihaela Ion, managing associate al casei de avocatură Popovici Niţu&Asociaţii, a ridicat problema concurenţei neloiale în domeniul IT.

"Sunt cazuri în piaţă legate de sisteme informatice. Sunt persoane care au cunoscut un proiect în acest domeniu, de la cap la coadă şi pleacă de la firma respectivă, îşi fac propria firma şi participa la aceleaşi licitaţii. Aceştia cunosc şi preţurile şi vin cu oferte uşor mai mici", a spus Ion.

În acest sens, atât Mihaela Ion, cât şi Radu Merică, susţin necesitatea legiferării clare a concurenţei neloiale, care să stabilească sancţiuni semnificative pentru cei care încalcă legea, dar prin care firmele să ştie ce trebuie să respecte şi ce înseamnă concurenţă neloială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO